Українські олігархи не є такими, тому що вони не користуються капіталістичними механізмами отримання прибутку. Таку думку в програмі «Культ особистості» Руслана Бізяева висловив директор Міжнародного Інституту політичної філософії Віктор Савінов.

«В Україні немає олігархів. Олігарх - це капіталіст, а капіталіст - це людина, яка, маючи капітал, прагне до отримання додаткової вартості. Жоден олігарх України не прагне до отримання додаткової вартості, більш того, він її знищує», - заявляє експерт.

Він акцентував увагу на тому, що потрібно розрізняти поняття багатства і капіталу та розуміти різницю між ними. Ті, кого ми називаємо олігархами в Україні - це просто люди, що володіють багатством.

«Вони отримали модерністську спадщину радянської України у вигляді виробничих потужностей, які вони поступово знищують, вони їх просто проїдають, а прибутку немає. Якщо ти володієш заводом, то це матеріальний актив і, відповідно, прибутку ніякого не існує в системі цих взаємовідносин. Це феодальна рента. Тобто олігархи України живуть не за рахунок капіталістичного механізму отримання прибутку: побудували завод - отримали з нього прибуток, створили якусь концепцію - отримали з неї прибуток. Вони старі виробничі потужності використовують як в середні віки», - пояснює Савінов.

Популярні новини зараз
Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Політолог проводить паралель з феодальним механізмом, що діяв в епоху середньовіччя, коли, наприклад, королі наділяли лицарів за які-небудь заслуги землею, завдяки якій вони потім збирали ренту з селян.

«У нас не олігархи, а феодали. У тому й річ. Це одна з основних концепцій, яка розробляється Міжнародним Інститутом політичної філософії, і одним з її авторів є один з українських олігархів Костянтин Григоришин. Україна вже скотилася. Україна - феодальна держава. Виникає наступне питання: а чи треба нам йти в модерн?», - каже Савінов.

Нагадаємо, Знай.ua повідомляв, що Кущ заявив, що в світовій економіці з'явиться новий гегемон.

Раніше Гетманцев заявляв, що депутати повинні стимулювати розвиток промисловості, а не лобіювати інтереси аграрних олігархів.