В Україні хочуть змінити підхід до розрахунку соціальних виплат. Зміни можуть торкнутися приблизно 180 різних виплат і зборів, які сьогодні прив'язані до прожиткового мінімуму. Цю прив'язку хочуть прибрати, а замість прожиткового мінімуму використовувати нові величини. Як кажуть експерти, головна мета нововведень це скорочення обсягу соціальних виплат.

Про це розповіла журналіст Катерина Котенкова в програмі «Суть событий» для Знай.uа.

Виплати можуть дещо зрости, але радіти не варто, в цілому українці все одно залишаться в програші, адже розмір соціальних гарантій тепер буде регулюватися в ручному режимі на розсуд чиновників. Як вирішать — так і буде.

Кабінет міністрів затвердив і вніс до Верховної Ради низку законопроектів, якими пропонується змінити підхід до розрахунку прожиткового мінімуму. До нього сьогодні прив'язані соцвиплати, штрафи, збори, платежі та стягнення. Згідно з пропозиціями уряду, прожитковий мінімум хочуть застосовувати тільки для визначення основних соціальних гарантій — наприклад, мінімальної зарплати, мінімальної пенсії за віком, соцдопомоги малозабезпеченим сім'ям тощо.

Популярні новини зараз
Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

А що ж з неосновними соцвиплатами? Це стосується, наприклад, надбавок, підвищень, додаткової пенсії, пенсії за особливі заслуги тощо. Для них буде використовуватися якась базова величина. Вона буде окремо — для соціальних виплат дітям, окремо — дорослим, окремо — для грошових платежів та стягнень, а також для адміністративних зборів. Але що є основними, а що не основними соціальними виплатами, в Кабміні за потрібне не вважають. Правда, механізму розрахунку пенсій ці нововведення не торкнуться.

Зараз прожитковий мінімум становить 2189 гривень. Вижити на ці суми нереально. А ще до прожиткового мінімуму прив'язані всі соцвиплати. А все, що прив'язане до цих величин, — штрафи, податки, адміністративні платежі, — необхідно відв'язати. Так, це правильно. Але необхідно повністю міняти весь підхід. Потрібно переглядати систему соціального забезпечення, пенсійну і податкову. Але систему міняти не збираються. Хочуть ввести якісь базові величини.

Вони пропонують відв'язати прожитковий мінімум не тільки від штрафів та інших адміністративних платежів, що можна зробити відносно безболісно, ​​а й від низки соціальних виплат. Наприклад, в Законі про заробітну плату ми встановили, що перший тарифний розряд не може бути нижче, ніж розмір прожиткового мінімуму. І якщо підвищується прожитковий мінімум, то підвищується і тарифний розряд. Зараз же такі нововведення призведуть до того, що він буде відірваний від прожиткового мінімуму.

По-друге, вони пропонують, щоб всі інші виплати, крім "основних", — а що вони розуміють під "основними", ніде не розшифровується, — визначатимуть на свій розум. Наприклад, сьогодні держава не доплачує допомоги малозабезпеченим сім'ям. Її розмір не дотягує навіть до розміру прожиткового мінімуму. І це вважається порушенням. Тепер же, якщо законопроект приймуть, вони віднесуть цю категорію до "базових величин" і узаконять практику, при якій люди отримують менше прожиткового мінімуму. Головна проблема в тому, що не можна соціальні виплати ділити на основні і неосновні. Це державний стандарт. А то, що зараз робить влада, — це політика щодо зменшення соціальних витрат.

«Чи зростуть виплати? Це складне питання. Дивлячись як розрахують. Але все одно різко не підніматимуть соціальні виплати. Зараз йдеться про перерозподіл коштів всередині убогого ресурсу, який ми маємо на сьогоднішній день. Прориву, думаю, не буде. Економіка адже стоїть на місці. Особливих змін немає», - каже Катерина Котенкова.

До речі, в кінці минулого року Кабмін вже намагався встановити розмір базової величини. Тоді ж був внесений законопроект, яким пропонувалося встановити цю величину на рівні 2,1 тис. грн. Тобто навіть менше прожиткового рівня. Але варто визнати, він передбачав невелике збільшення кінцевих виплат за рахунок збільшення коефіцієнтів. З огляду на це трохи можуть збільшитися пільги для учасників бойових дій (з 442 грн до 525 грн), а також розмір допомоги по безробіттю (з 9080 грн до 10 920 грн). Таким чином, на перший погляд здається, що соціальні виплати зростають.

Якщо підвищується прожитковий мінімум, то підвищуються і податки, і штрафи, і виплати. А зараз хочуть, щоб все управлялося в ручному режимі. Тому, навіть якщо в короткостроковій перспективі громадяни і отримають якусь вигоду, то в довгостроковій — ці виплати будуть зростати тільки на індекс інфляції. І якщо навіть прожитковий мінімум зростатиме, то люди цього просто не відчують.

Раніше в Мінсоцполітики пояснили, як зміняться виплати через економічну паузу.

Нагадаємо, Знай.uа повідомляв, що Катерина Котенкова розповіла, як підвищать ціни на проїзд.