У 2021 році гривня буде зміцнюватися. Такі прогнози у своєму відеоблозі озвучив економіст і політолог Олексій Кущ. За його словами, перевірити, що буде з національною валютою, допомагає своєрідний тест «сировинні ножиці».

«Ідеться про ціну на барель нафти та ціну тонни залізної руди. Якщо ціна на руду вища, ніж на барель нафти, то з гривнею все буде добре, якщо різниця починає скорочуватися, гривня буде слабнути, - пояснив Кущ. – Ціна на барель нафти впливає на вартість енергетичних ресурсів, які в нас практично всі імпортні. Руда – це одна зі статей експорту, але впливає на всю лінійку гірсько-рудного експорту. Якщо руда на високому рівні, наші групи, що експортують, отримують прибутки», - сказав Кущ.

Як зазначив Олексій Кущ, нині ціна на нафту становить 50 доларів за барель, а на залізну руду – сягає 170 доларів за тонну. Розрив – на нашу користь, хоча кілька років тому ситуація була діаметрально протилежна.

«До літа гривня зміцниться в діапазоні від 50 копійок до 2 гривень. Може зміцнитися до 26 чи 27,5 гривень за долар. Все буде залежати від комплексу додаткових факторів», - прогнозує експерт.
У той же час, за його словами, варто очікувати ослаблення долара по відношенню до євро.

Популярні новини зараз
У ТЦК облаштують місця для побачень: битва за військовозобов'язаних стане запеклішою "Уникнути відключень - неможливо": якими будуть графіки взимку Чоловікам дали час "видихнути" до 9 листопада: що далі Повістки поштою: хто точно не отримає запрошення у ТЦК
Показати ще

«Команді Байдена треба буде запускати соціальні програми, уже затверджений антикризовий план, потім будуть ще програми амортизації кризи. Процес виходу з пандемії буде тривалим, треба проводити м’яку гуманітарну політику, друкувати долари. Таким чином, долар буде слабнути по відношенню до основних світових валют», - сказав економіст.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Кущ говорив, що в світовій економіці з'явиться новий гегемон.

Також він сказав, що Американська модель розвитку економіки йде в минуле.