У своєму блозі економіст Олексій Кущ розповів про головний меседж форуму в Давосі та пояснив, куди в майбутньому Україні потрібно інвестувати гроші.

На його думку, основним елементом форуму в Давосі був виступ Клауса Шваба – батька засновника форуму, який говорив про велике перезавантаження нинішньої капіталістичної моделі і про перехід до моделі посткапіталізму. Кущ назвав три великі напрями, навколо яких, за словами Шваба, буде відбуватися таке перезавантаження.

«Перше - це зміна системи нерівності, як всередині окремих держав, так і всередині світової економіки. З глобальною нерівністю потрібно щось робити і потрібно вживати заходів для того, щоб цю нерівність знижувати. Друге – це так звані «зелені» інвестиції для того, щоб вирішувати екологічні проблеми. І третій напрямок - це адаптація світової економіки глобальних ланцюжків доданої вартості до вимог четвертої промислової революції. Простими словами, людству потрібно думати не про випуск нового смартфона, а про випуск нової вакцини, нових ліків і нових біотехнологічних товарів і послуг», - розповідає експерт.

Кущ також зазначив, що навколо останнього форуму в Давосі формується ціла серія футуристичних статей і публікацій. Він згадує Джозефа Стігліца, який говорив, що ми знаходимося зараз в моменті початку історії, під чим має на увазі кінець неоліберальної концепції економічного розвитку, а також Нуріеля Рубіні і його слова про те, що американська модель розвитку економіки, заснована на ультралібералізмі, відходить у минуле.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

«З іншого боку відмирає і модель економіки загального добробуту або так званого рейнського капіталізму. Тобто і перша, і друга концепція відмирають, відповідно, ця економічна або інтелектуальна ортодоксія, коли всім нав'язувався цей хибний неоліберальний дискурс, вона йде в сторону і на зміну приходять неортодоксальні, що не мейнстрімні економісти, які будуть формувати новий порядок денний », - вважає Кущ.

Економіст зазначив, що зараз починається ера людиноцентричної економіки, людиноцентричної політики, що і стане базисом нового порядку. Він каже, що основні інвестиції держави повинні концентруватися на підвищенні рівня соціального капіталу, кошти повинні вкладатися в освіту, науку, медицину, критичну інфраструктуру міст, поліпшення екології.

«Що стосується України, це означає, що якщо б у нас така політика проводилася, то і наша держава на вершину піраміди пріоритетів як домінанти державної політики має поставити людину, а не олігарха, основні ресурси спрямовувати не на виплату зовнішніх боргів, а направляти саме в соціальний капітал», - резюмує Кущ.

Раніше Атаманюк заявляв, що сліпо копіювати економічну політику європейських країн - вкрай нерозумно.

Нагадаємо, Знай.ua повідомляв, що електромережі Києва в 2021 році оновлять на 645 мільйонів гривень.