Ціни на продукти зростають. Це помічають всі, хто ходить в магазин. Журналіст Катерина Котенкова у програмі «Суть событий» для Знай.uа розповіла, які продукти ще більше подорожчають цієї весни.

На початку лютого в супермаркетах зросли ціни майже на всі категорії продуктів. Десяток курячих яєць коштує в середньому 31,90 грн, а на початку грудня минулого року їх продавали по 20-23 грн.

У грудні за 1 кг цукру треба було заплатити 19,90 грн, а в лютому доведеться віддати 21,29 грн. Також додали в ціні тепличні овочі. За кілограм огірків просять 59,90 грн, а вартість помідорів варіюється від 39,95 до 48,90 грн/кг.

Але навесні очікується чергове підвищення цін на продукти.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Експерти прогнозують подальше подорожчання хліба, овочів і фруктів. У той же час, вартість масла, яєць і цукру, які за підсумками 2020 роки вже встигли стати «золотими», істотно не зміниться.

Для подорожчання зерна є кілька причин. Перш за все, це загальне зростання цін на продукти харчування після піку коронакризи навесні 2020-го. Друга причина – поганий урожай у основних експортерів зерна. Від несприятливих погодних умов постраждали і країни Південної Америки, і Україна. За попередніми оцінками, українські аграрії недоотримали 24% кукурудзи, 14% ячменю і 13% пшениці в порівнянні з попереднім періодом.

Також на світові ціни вплинуло введення експортних мит Російською Федерацією, як одним з основних експортерів зернових на ринку. Це веде до зменшення пропозиції, відповідно, ціна зростає.

Але є прогнози, що дорожче, ніж зараз, зернові коштувати не будуть, а до нового врожаю ціни істотно знизяться.

За даними Міністерства розвитку економіки, Україна зараз посідає друге місце в світі за обсягами сукупного експорту зернових культур. Ми пропустили вперед лише США. Наша країна – друга за обсягами поставок ячменя, четверта – по кукурудзі і п'ята – по пшениці.

Крім того, тваринництво виявилося у збитках вперше за останні 13 років. Навіть торішнє зростання цін на м'ясо на 13,2% не дозволило компенсувати зменшення обсягів реалізації. Подорожчання м'яса та яєць не вдасться уникнути і в 2021-му.

Як і в 2019 році, найбільші збитки склалися у виробництві яєць – 4,9 млрд грн. Але якщо в 2019 році збитки на виробництві яєць вдалося перекрити за рахунок доходів від молока, то в минулому році свинина також стала збитковою.

Раніше Знай.uа повідомляв, що українці вимагають прирівняти гривню до євро.

Також Знай.uа повідомляв, що ціни на продукти загнали українців в глухий кут.