У минулому році ціни на газ були значно дешевші через теплу зиму.

Про це в програмі «Романенко бесіди» розповів аналітик інституту Grouford Віктор Скаршевський.

«Тоді ці ціни були близько 3-4 грн за кубометр. І президент Володимир Зеленський звітував ще навіть в травні, як знижуються ціни і тарифи на природний газ. Тоді ціни в Європі показали мало не десятирічний мінімум через теплу зиму і через те, що європейські сховища були також заповнені ще раніше. Кілька років поспіль були теплі зими і газ подешевшав. Зараз холодна зима – і газ різко подорожчав», - сказав він.

За словами експерта, найбільше на подорожчанні газу заробляє «Нафтогаз»

Популярні новини зараз
Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами" Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

«І «Нафтогаз» збирає цю маржу, і ті, хто закачав цей газ в європейські газосховища. Найбільше маржу збирає «Нафтогаз», тому що у нього монопольний доступ до тих 14 млрд кубометрів, які видобуває «Укргазвидобування». Найбільшу маржу, природно, отримує «Нафтогаз», купуючи по 2, 88 грн і продаючи по 7, 86 грн для населення. В принципі, у нього не великий обсяг ринку – до 10% по населенню, але весь газ він продає теплокомуненерго. Він на 2 грн дорожче, ніж зараз для населення (з ПДВ)», - говорить Скаршевський.

Він зазначив, що всі рішення влади з питань тарифів заганяють газову галузь в борги. І цю проблему треба вирішувати фундаментально.

«Перший проект постанови Кабінету міністрів, який встановлював верхню межу 6,99 грн, включав також теплокомуненерго. Але «Нафтогаз» пролобіював, щоб не включили теплокомуненерго для того, щоб заробити додатково ще близько 5-6 млрд грн. Причому заборонили теплокомуненерго піднімати тарифи на тепло до кінця опалювального сезону. За рахунок кого? У тому меморандумі, який підписано між урядом і місцевою владою, написано, що на місцеві бюджети буде перекладатися ця різниця. А на кого тоді буде перекладатися? Знову ж таки на нас, на споживачів, на платників податків. Тому що цю різницю треба буде компенсувати якщо не з місцевих бюджетів, то з державного бюджету. Тобто це рішення просто збільшує накопичення боргів теплокомуненерго за розрахунками за газ.

Вже навіть на 1 січня збільшилися борги теплокомуненерго в цей опалювальний сезон на 9 млрд грн і досягли вже близько 46-47 млрд. Тобто ці нібито вирішення питань з тарифами і цінами, які приймає уряд, ще більше заганяють газову галузь в борги і ще більш болючим буде вихід з цієї ситуації, не вирішуючи при цьому проблему фундаментально», - заявив аналітик.

Раніше Знай.uа повідомляв, що ціни на електроенергію можуть підскочити в рази.

Нагадаємо, в Україні зросли комунальні тарифи.