Ще в минулому місяці здавалося, що проблема цін на газ вирішена - в усякому разі, на якийсь час. Але тепер знову зайшла розмова про перегляд тарифів. У чому тут справа - і чи можна взагалі розв'язати це питання?

Свою думку в програмі «Романенко. Бесіди» висловлює аналітик інституту Grouford Віктор Скаршевський.

«У нас немає виразної, чіткої та зрозумілої політики в цій галузі - не лише у нинішнього уряду, а й у будь-якого іншого за весь час української незалежності. Ринок газу переформатувався дуже часто, і зараз навіть незрозуміло, кому що належить. Одні мережі, в тому числі газотранспортні, було можна приватизувати, інші не можна. То був один оператор, то багато операторів», - пояснює він.

А далі була та сама асоціація з Євросоюзом, яка наказала надавати українцям житлово-комунальні послуги виключно за ринковими цінами. Держава повинна була стояти осторонь. Потім були підписані кілька меморандумів з Міжнародним валютним фондом, де йшлося про те ж саме.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

У підсумку український уряд виявився в дуже вузькому коридорі можливостей, адже від міжнародних зобов'язань відмовлятися не можна. Так, в країні є свій газ, і досить дешевий - минулого року Укргазвидобування продавало його Нафтогазу по 2,85 гривні за кубометр. Якби той же кубометр для кінцевого споживача коштував чотири гривні, всі залишилися б у виграші. Але ці угоди встановлюють на нього «ринкову» ціну - тобто європейську.

«У нас є власний ресурс, який дешевше - але ми змушені орієнтуватися на високу ціну. Доводиться оплачувати ще й доставлення. По-моєму, це чиста маячня», - зазначає аналітик.

Раніше, як повідомляє Знай.ua, Віктор Скаршевський пояснював, чому Кабмін не може підтримувати ціну на електроенергію на фіксованому рівні.

Але, як зауважує він, зростання цієї ціни викличе подорожчання всіх товарів і послуг