Кабінет Міністрів повинен терміново створити антикризовий енергетичний штаб, щоб усунути системні проблеми в енергетичній галузі.

Про це заявила народний депутат, член Енергетичного комітету парламенту Вікторія Гриб.

«Закликаю прем'єр-міністра терміново створити антикризовий штаб із залученням усіх відповідальних органів державної влади, представників учасників ринку та народних депутатів. Ситуація на енергоринку наближається до критичної і тягнути з прийняттям невідкладних рішень більше не можна», - заявила нардеп.

Вона зазначила, що влада не усвідомлює всієї серйозності ситуації на енергетичному ринку.

"Пік морозів ми пройшли без відключень споживачів виключно завдяки професійній роботі енергетиків. Але системні проблеми в галузі не вирішуються і це створює небезпечний прецедент. Уряд ніяк не реагує на причини виникнення цієї кризи, і ми не побачили жодного рішення щодо виправлення ситуації», - зазначила депутат.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

За її інформацією, за останні три тижні сумарний імпорт електроенергії з Білорусі та Росії зріс у кілька разів і робить все більше впливу на український ринок.

"Першими в набат забили ТЕЦ, що забезпечують теплом частина Києва, Черкаси, Чернігів і суми, які втратили можливість оплачувати закупівлю газу і вугілля. Ще навесні в подібній ситуації уряд терміново скликав спеціальний антикризовий енергетичний штаб для вироблення і прийняття оперативних рішень щодо виходу з кризи», - додала Гриб.

Нагадаємо, 15 лютого найбільші ТЕЦ звернулися до Кабміну з проханням негайно припинити імпорт електроенергії з Росії та Білорусі і скликати антикризовий штаб на чолі з прем'єр-міністром.

Україна відновила імпорт електроенергії з Білорусі в січні 2021 року, з Росії – в лютому. З початку року було імпортовано майже 450 млн кВт год на суму 700 млн грн.