В ефірі програми «Романенко. Бесіди» Володимир Бандура, глава Innolytics Group розповів про дослідження ТОП-100 патентів українських винахідників для глобальних компаній, що показує конкурентоспроможність українських компаній, які просувають українські розробки на світовий ринок.

«Про інновації свідчить патент. Патент - це документ, який дає тобі монопольне право експлуатувати певну твою розробку. У цьому його привабливість. Відповідно, для того, щоб його отримати, потрібно пройти дуже ретельну експертизу, якщо ми говоримо про наших авторів за кордоном», - роз'яснює Бандура.

Він каже, що вони отримали патенти в країнах з дуже сильними патентними офісами: у США, в Кореї, в Китаї, в європейських країнах. Що свідчить про те, що це точно дуже цінні інноваційні речі. Ми вивели таких 5 тисяч патентів наших авторів за кордоном. При цьому аналітик зазначає, що єдине що їх пов'язує з Україною в більшості випадків - це те, що у цій розробці є один з українських авторів.

«З цих 5 тисяч ми оцінили їх за допомогою спеціальних алгоритмів в грошах і вибрали найцінніші 100 і представили цей результат в такому зручному інтерактивному вигляді. Що ми там побачили: українці грали в цих патентах ключову роль», - заявляє аналітик.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

При цьому він зазначає, що автором патенту називається тільки людина, яка зіграла важливу роль в його появі на світ. Це не схоже, наприклад, на монографії, де може бути 100 авторів, зазвичай у патенту 1-5 авторів максимум.

«Якщо взяти навіть наш топ 100 - це топові розробники в тій чи іншій сфері, які працюють з топовими корпораціями. Формат їх роботи такий, що про багатьох людей з топ-100 ти навіть не знайдеш нічого в інтернеті. Якби не патент і його цінність, ти б взагалі не знав, що ця людина існує», - каже Бандура.

Він каже, що наші люди працюють з топовими світовими корпораціями такими як Samsung, Sony, Merck, Bayer і так далі, розробки українців використовують в автомобілях Tesla, наші алгоритми використовує Google - тобто наші розробки дійсно конкурентні і вони приносять велику користь.

«Іноді говорять, що, хлопці так ми ж працюємо на західних капіталістів, тут за копійки хтось тяжко працює, а всі гроші заробляє капіталіст. Але це не зовсім так. Підприємець заробляє те, що заробляє підприємець, розробник заробляє те, що заробляє він і тут нічого поганого немає. Це чудово, що у нас є такі люди, що розробляють цінні розробки для Samsung і так далі», - вважає Бандура.

З основних сфер, де українці презентують свої розробки, експерт виділяє мікроелектроніку - різні датчики сенсори та інше; алгоритми обробки - відео, кібербезпеки, платежів; біотехнології; механічну інженерію.

«Специфіка реальних інновацій в тому, що коли розповідають про новий стартап - багато гучних слів, але коли подивишся конкретно - часто це просто з якихось китайських компонентів зліпили і новизни це ніякої не представляє. Розробки - це досить конкретні технічні речі», - зазначає аналітик.

При цьому, великі корпорації, швидше за все, не розкажуть самі про те, хто є розробником, так як вони не хочуть розголошувати ні своїх клієнтів, ні партнерів. Таким чином інформацію про те, де працюють більше сотні наших інженерів, які розробляють цінні речі, які коштують десятки мільйонів доларів лише за патент, можна отримати тільки з таких рейтингів, які роблять Innolytics Group.

«Такий ось цікавий ринок», - резюмує Бандура.

Раніше Чаплига заявив, що вакцина від коронавірусу стала ключем до світового панування.

Нагадаємо, Знай.ua повідомляв, що SpaceX Маска побила рекорд космонавтики.