Україна може перетворитися в «країну пенсіонерів без пенсій» вже в 2050 році. Демографічна ситуація погіршується: кількість населення похилого віку зростає, а молодого скорочується.

Про це розповіла журналіст Катерина Котенкова в програмі «Суть событий» для Знай.uа.

Демографічні процеси в Україні – одні з найгірших в Європі. Очікувана середня тривалість життя нижча, ніж середній показник по світу.

До 2050 року населення України на 37% складатиметься з мешканців у віці 60+, в найближчі 30 років кількість людей старше 80-ти збільшиться втричі. Згідно з песимістичним прогнозом, через 30 років Україна буде однією з 15 країн світу, де частка літніх людей складе 40% населення.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Якщо зіставити прогнози Інституту демографії та ООН, в 2050-му на 30 млн населення України буде припадати близько 12 млн пенсіонерів. Поточне співвідношення – 38 на 11. Але далеко не кожен українець працездатного віку платить Єдиний соціальний внесок, за рахунок якого в Україні виплачуються пенсії.

«Те, що нас не 42 мільйони – це зрозуміло і без статистики. За даними Держстату, якщо ще на 1 січня 2019 року на нас було 42,15 млн, то на 1 січня 2020-го – 41,90 млн. Але я в цю статистику не вірю. Думаю, українців залишилося набагато менше. Хтось каже про цифру в 35 млн, хтось про 30 і навіть 25. Причин стрімкого скорочення населення експерти називають кілька – від катастрофічної трудової міграції до високого рівня смертності: на 100 померлих в країні припадає лише 63 народжених», - каже Котенкова .

За даними Держстату, 29,14 млн українців живуть в містах, 12,76 – в селах. Як і 20 років тому, мешканці країни прагнуть по можливості влаштуватися в містах, причому краще – в містах-мільйонниках.

Основна причина такої тяги до великих міст очевидна: тут вищий рівень життя, хороші зарплати, та й роботу знайти простіше.

Населення країни не тільки вимирає, а й неухильно старіє. Якщо в 1991-му частка мешканців країни старше 60 років становила 18,7%, то на 1 січня 2020-го – 23,9%. Тобто сьогодні пенсіонери становлять майже чверть населення країни. При цьому кількість дітей і підлітків до 14 років за роки незалежності суттєво скоротилася: з 21% до 15%.

Експерти пояснюють: з одного боку, старіння населення не є якоюсь унікальною українською проблемою – ця тенденція сьогодні характерна для більшості країн світу. З іншого боку, Україна має свої особливості, які погіршують ситуацію.

Зі збільшенням числа людей похилого віку в суспільстві, ростуть ресурси, необхідні для задоволення їхніх потреб – виплата пенсій та допомог, послуги охорони здоров'я і т.д. Розвиненим суспільствам вдається поступово адаптуватися до цих змін і сприймати людей похилого віку не як тягар для держави, а як повноцінних членів соціуму. Україна, на жаль, до такого рівня розвитку поки не дійшла, і українські старі першими потрапляють під удар всіх так званих «реформ».

Крім того, в старіння населення України крім низької народжуваності вносить лепту ще і трудова міграція. Не секрет, що сьогодні з країни виїжджають найбільш кваліфіковані, підприємливі та мобільні громадяни, тобто якість людського капіталу знижується. А в результаті Україна втрачає базу для трансформації і розвитку економіки.

Середня очікувана тривалість в Україні сьогодні становить 72 роки. Це не найвищий показник в світі – до лідерів списку нам дуже далеко. Правда, загальносвітовий рейтинг тягнуть назад африканські країни з середньою очікуваною тривалістю життя 52-58 років, так що в порівнянні зі світовим показником в 67,2 року наші 72 роки виглядають не так уже й погано.

А ось що дійсно вражає, так це десятирічна різниця між українськими «чоловічим» і «жіночим» показником – 67 і 77 років відповідно. Для порівняння: очікувана тривалість життя по світу для чоловіків становить 65 років, а для жінок – 69,5 років, тобто різниця всього в 4,5 року.

«Тому скоро і правда виникнуть проблеми з пенсіями. Як я вже говорила не раз, потрібно дбати про пенсії змолоду. Допомагайте літнім батькам і родичам. Пенсії у нас маленькі. Жити за них неможливо», - підсумувала Котенкова.

Нагадаємо, в ПФУ пояснили, чи увійде навчання в університеті в трудовий стаж.

Раніше Знай.ua повідомляв, що ціни на продукти загнали українців в глухий кут.