Зниження ПДВ для постачальників молока може призвести до зростання цін на молочну продукцію, споживачам доведеться додатково сплатити 5 млрд грн. Про це заявив завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Леонід Тулуш.

За його словами, в разі якщо при зменшенні ПДВ для постачальників молока закупівельна ціна на їх товар не буде знижена на частку зниження ПДВ, це може призвести до зростання цін на молочну продукцію.

«Якщо до реалізації ініціативи (про зниження ПДВ з 20% до 14% - ред.) молоко закуповувалось за ціною 12,6 грн, у т.ч. ПДВ – 2,10 грн, чиста ціна – 10,5 грн, то після запровадження змін закупівельна ціна з ПДВ повинна знизитись на частку ПДВ, а саме: на 5 % – до 11,97 грн, у т. ч. ПДВ – 1,47 грн, чиста ціна – 10,50 грн. Якщо цього не відбудеться, то зміна ставки ПДВ негативно вплине на: молокопереробні підприємства, рентабельність діяльності яких знизиться – у разі збереження незмінною ціни для кінцевого споживача; кінцевих споживачів, для яких зросте ціна молочних продуктів – у разі, якщо молокопереробні підприємства підвищать відпускні ціни для збереження базової рентабельності, що фіксувалась до внесення відповідних змін», - пояснив Тулуш.

На думку експерта, з огляду на наявні проблеми із наповненням переробних потужностей якісною молочною сировиною, після зниження ставки ПДВ на операції з постачання молока закупівельна ціна на молоко з урахуванням ПДВ, швидше за все, не буде суттєво відрізнятись від її рівня, встановленого на момент запровадження відповідної законодавчої ініціативи.

Як наслідок, закупівельна ціна молока без врахування ПДВ зросте, що поставить переробні підприємства перед вибором – або залишати реалізаційні ціни без змін і поступатись рентабельністю, або підвищувати ціни реалізації молокопродуктів, щоб зберегти базову рентабельність. Останнє є цілком логічним – а відповідно ціни на молокопродукти для споживачів зростуть.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

«Законодавче рішення щодо включення молочної сировини до переліку сільгосппродукції, на поставки якої буде однократно знижено ставку ПДВ, з урахуванням стану ринку молока в Україні, може призвести до зростання споживчих цін на молокопродукти. За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, лише по молокопродуктах обсяг додаткових витрат споживачів може сягнути 5 млрд грн», – підсумував Тулуш.

Раніше президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко заявив, що зниження ПДВ лише для виробників аграрної сировини призведе до банкрутства вітчизняних переробних підприємств.

В свою чергу Федерація роботодавців України звернулась до президента з закликом ветувати закон про зниження ПДВ для аграріїв, як такий, що спотворює конкуренцію на ринку.

Нагадаємо, законопроєкт, який передбачає зниження ставки ПДВ для певних сфер агросектору із 20% до 14% (№3656), Верховна Рада ухвалила 17 грудня 2020 року, президент його ще не підписав.