Громадський діяч і футуролог Олексій Толкачов, коментуючи події на Донбасі у програмі «Что дальше» на каналі «Знай24», висловив думку про неминуче посилення воєнного конфлікту.

Експерт пояснює це експансіоністською природою російської держави, яка час від часу реалізує свою агресивну енергію у переможних війнах. Це і метод збереження свої цілісності, і спосіб самоствердження не лише перед собою та сусідами, але й передусім перед США. Тому, як влучно каже Толкачов: «Україна – це полігон, розмінна монета».

Беззаперечним є той факт, що до війни з Україною та захоплення частини її територій Росія готувалася заздалегідь. Сам Толкачов передбачив ці події ще в далекому 2004, але Україна до них не була готова.

На питання, чому війна була неминучою, футуролог відповідає метафорично: «Мені виглядала Україна як величезна шикарна квартира в центрі міста, яка дісталася алкоголіку, який ніяк цю квартиру не облаштовує». Так він коментує діяльність уряду на українських землях за часів незалежності: занепад сільського господарства, розграбування промислових об’єктів, застій у будівництві та відсутність ремонтних робіт. Україна не розвиває свою територію.

Популярні новини зараз
Новий податок на житло спустошить кишені українців: скільки доведеться заплатити Карткою – 10 грн, готівкою – 15: в Україні знову підвищують ціни на проїзд Українцям пообіцяли зробити життя трохи простішим: понад 10 тис грн на людину Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року
Показати ще

«Таким чином, коли є такий ласий шматок – квартира в центрі міста у якогось не надто господарського суб'єкта – лише питання часу, хто і коли цю квартиру рейдерне», - робить висновок Толкачев.

Отже, на його думку, війна була невідворотною, а далі чекає ескалація.

Невдоволення експерта викликає також експлуатація терміна «сепаратист» у цій ситуації, адже очевидною є зовнішня експансія. Конфлікт всередині України є постановкою ззовні, підтвердженням чому може бути хоч би поставка зброї.

Толкачев зазначає, що обидві нації – українці та росіяни – страждають на комплекс неповноцінності, але компенсують його у різний спосіб. Для українців це комплекс жертви, який супроводжується плачем та наріканням на своє нещастя, а для росіян – манія величі, що реалізується в самоствердженні. Водночас це не нормальна поведінка, а хвороба.

Нагадаємо, Тишкевич прогнозує можливий варіант розвитку відносин України з Білоруссю.

Раніше Знай.uа повідомляв те, що Україна знайшла союзника у збройному конфлікті з Росією – США.