Плюси і мінуси накопичувальної програми пенсій. Чи дійсно спрацює реформа або варто сподіватись на себе? Цю тему в своєму новому випуску програми «Суть подій» на YouTube детально розкрила журналістка Катерина Котенкова.

За її словами, потрібно самостійно збирати на пенсію, але за рівнем примноження прибутку наша держава відстає від високорозвинених і країн, що розвиваються. Україна перебуває на рівні бідних держав. Якщо порівнювати з Китаєм, то наш рівень ВВП невисокий 13%. В Китаї в 2019 році рівень валових накопичень склав 43% від ВВП. В нас ще й низький рівень накопичень домогосподарств, який досягнув від’ємної позначки -4%.

«Для порівняння, за даними Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), середній рівень накопичень домогосподарств в 2019 році по країнах ЄС становив 6.2%, в США - 8%. Китайські домогосподарства в 2016 році відкладали більше 36% своїх доходів», - продовжує Котенкова.

Котенкова каже, що влада говорила про накопичувальні пенсії й скоріш за все в цьому році їх мають запроваджувати. Проблема в тому, що аби людина з трудовим стажем 40 років змогла отримати виплату накопичувальної системи в розмірі 40% від зарплати при виході на пенсію (при середньому 20 років дожиття до пенсії), їй треба відкладати 20% свого заробітку. Натомість уряд пропонує відкладати 4% від свого заробітку.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Журналістка впевнена, що нова реформа не вирішить проблему. Криза пенсійної системи нікуди не дінеться, пенсіонери багатшими не стануть. Не більше 5% українців в майбутньому отримуватимуть пенсію вище прожиткового мінімуму. Навіть, якщо наймолодші громадяни будуть збирати на пенсію 40 років, відношення пенсії до зарплати не перевищить 12%.

Нагадаємо, раніше Знай.ua повідомляв, що пенсіонерам у 2021 році підготували щомісячну доплату.

Крім того, повідомлялося, що в Україні з липня 2021 року зростуть пенсії.