За статистикою, успішні стартапи мають удвічі більше жінок на керівних посадах, ніж невдалі. Компанії з більшою гендерною різноманітністю у 15 разів частіше перевищують середньонаціональні фінансові показники, а ті, що керуються жінками, мають на 35% вищу рентабельність. При цьому, у США лише чверть персоналу в компаніях, що займаютьcя Data science, становлять жінки. В Україні ситуація із ґендерною рівністю в ІТ ще гірша.

Саме тому благодійний освітній проєкт STEM is FEM обрав Computer science темою свого 9-го навчального модулю для школярок. Протягом двох днів провідні спеціалістки із Data science, Artificial intelligence та Machine learning знайомили українських дівчат із особливостями роботи у цих напрямках.

Керівниця консалтингового відділу компанії Data Science UA Ніка Тамайо Флорес дала загальне уявлення про ці галузі та пояснила, чому на сьогодні вони є найзатребуванішими галузями ІТ.

«В інтернеті накопичилося дуже багато цікавих даних, проте дані – це лише сирі факти. Аби отримати з них користь, їх треба обробити та перетворити на інформацію. Наприклад, Netflix та Spotify збирають дуже багато даних – не лише списки відео та аудіо, що ви переглядали та слухали, але й аналізує їхню тривалість, емоційність, невловимі вуху хвилі, аби пропонувати вам схожі фільми та пісні. Усе це вимагає вкрай розумних та потужних програм» – розповіла пані Флорес.

Амбасадорка з питань ІТ-стартапів у WTECH в Україні, виконавча директорка у 1991 Open Data Incubator Євгенія Клепа додала, що головне, після рішення обрати для себе спеціальність із сфери комп’ютерної науки – правильно обрати індустрію, у якій хочете працювати та продукт, який хочете створювати. Перше правило – він має вирішувати якусь конкретну проблему. Також експертка застерегла дівчат від типових помилок стартаперів-початківців.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

«Поразка може чекати на вас ще на перших етапах. Найчастіше фейли трапляються через внутрішні проблеми компанії, на рівні людського ресурсу – конфлікти, відсутність спільного бачення розвитку. Також поширеними помилками є неправильний вибір ринку, неправильно сформульована торгівельна пропозиція та відсутність тестування продукту. Дуже важливо проводити фокус-групи аби пересвідчитися, що не тільки ми самі вважаємо наш витвір класним. Намагайтеся уникати цих помилок», – наголосила пані Клепа.

Докторка технічних наук, професорка, засновниця кафедри систем штучного інтелекту Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету «Львівська політехніка» Наталя Шаховська надихнула дівчат не боятися обирати для себе професію розробника, адже її власна довга педагогічна практика свідчить, що здатність до навчання та успішність рівна у студенток та студентів.

«Вибір галузі залежить не від статі, а від бажання та складу розуму. Головне – обрати вірний напрямок. Від розробки роботів та криптовалют до створення фільтрів для Instagram та ботів, що пишуть вірші та музику. Комп’ютерна наука дає рівні можливості усім, хто хоче нею займатися», – зауважила Шаховська.

Модуль закінчився традиційним технічним конкурсом. Завданням конкурсу було вигадати найкращу ідею з використання машинного навчання для вирішення однієї із соціальних проблем. Перемогу отримала Марія Калініченко із Дніпра з проєктом робота – спортивного тренера для людей із обмеженими фізичними можливостями та паралімпійців. В якості призу дівчина отримала Apple iPad 8 10.2" 128Gb.

«З кожним місяцем ми отримуємо усе більше заявок для навчання у проєкті STEM is FEM, і кількість старшокласниць, які пробують себе у STEM-дисциплінах зростає. Учасниці наших модулів раніше знайомилися із основами 3D-моделювання та друку, пробували себе у робототехніці та інжинірингу, а на минулих вихідних дізналися більше про комп'ютерні технології. Знання та досвід, які вони отримують, не тільки допомагають їм визначитися із майбутньою професією, але й мотивують займатися самоосвітою та саморозвитком», ­– зауважив керівник компанії Gamingtec та ініціатор проєкту STEM is FEM Сапар Карягдиїв.

Зазначимо, STEM is FEM – благодійний освітній проєкт, що популяризує технічні спеціальності серед українських школярок та бореться із ґендерними стереотипами у науковій та професійній сфері. В рамках проєкту проводяться численні безкоштовні освітні та навчальні заходи та конкурси. Детальніше про інші заходи проєкту можна дізнатися на сайті STEM is FEM та офіційних сторінках у Facebook та Instagram.