Продовження дії експортного мита на металобрухт дозволить зберегти 25 тисяч робочих місць та забезпечити вітчизняних металургів сировиною.

Про це заявив керівник Центру розвитку ринкової економіки CMD-Ukraine Ігор Гужва в ефірі телеканалу «Україна 24».

Експерт нагадав, що запровадження мита на експорт брухту мало позитивний економічний та соціальний ефект. Зокрема, завдяки цьому держбюджет додатково отримав близько 1 млрд грн податків, було збережено 20 тисяч робочих місць і створено 4 тисячі нових.

«Крім цього, говорячи про соціально-економічні ефекти, дія цього мита дозволила закумулювати близько 3 мільярдів гривень податків на всіх рівнях у результаті активізації підприємств металургійної галузі, зокрема обробки та переробки брухту чорних металів», - розповів Гужва.

На його думку, депутати мають ухвалити рішення про продовження дії мита експортного мита на брухт, щоб сировина для металургів не вивозилась за кордон, а перероблялась в Україні, забезпечуючи роботою вітчизняні підприємства.

Популярні новини зараз
Росія готується до масштабного наступу: коли чекати нової атаки З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

«Підприємства металургійної галузі вже заздалегідь про це наголошують, що на кону зараз подальша доля їх підприємств і близько 25 тисяч робочих місць. І вони запропонували: або ми продовжуємо цей захід, зберігаємо ці робочі місця, створюємо близько 3,5 тисячі нових робочих місць, а також забезпечуємо податки від діяльності заготівельної галузі, переробної, транспортної, енергетики тощо. Або ми відпускаємо це на відкуп ринку, і ця сировина виїжджає за кордон, заробляє лише заготівельна галузь», - пояснив Гужва.

Раніше народний депутат Сергій Магера заявив, що уряду слід продовжити дію мита на експорт металобрухту, в іншому випадку вітчизняні металурги зіткнуться з дефіцитом сировини.

Водночас депутат Муса Магомедов зазначив: продовження дії мита на експорт металобрухту забезпечить вітчизняних металургів сировиною, а бюджет отримає мільярди гривень податків.