У цьому році заплановано підвищення пенсій п'ять разів за рік. При цьому величезна кількість пенсіонерів живуть за межею бідності і змушені виживати на мінімальну пенсію. Про це розповіла в своєму блозі на Youtube-каналі журналістка Катерина Котенкова.

«З першого липня мінімальну пенсію збільшать на 85 гривень, при цьому максимальна пенсія збільшиться відразу на 850 гривень, відповідний перерахунок затверджений в бюджеті пенсійного фонду. Всього перерахунок відбудеться в 5 етапів, в липні він буде пов'язаний з підвищенням прожиткового мінімуму», - сказала Котенкова.

Планується збільшення надбавок за понад нормативний стаж, які будуть складати 1% від мінімальної пенсії за рік. Українські пенсіонери відповідно до закону, повинні отримувати виплату, розмір якої не менше прожиткового мінімуму. Очікується перерахунок виплат разом з ростом останнього показника. При цьому реальний прожитковий мінімум набагато вище мінімальної пенсії.



«Навіть з урахуванням застарілої методики розрахунку, прожитковий мінімум повинен бути майже в два рази більше, ніж чинний. Мінімальна пенсія встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму для непрацездатних. У бюджеті країни закладають застарілі цифри, якщо реальний прожитковий мінімум для пенсіонера становить 3370 гривень, то в бюджеті всього лише 1769 гривень», - сказала журналістка.

Котенкова додає, що навіть без Міністерства соціальної політики люди розуміють, що величезна кількість пенсіонерів перебувають за межею бідності. Плануються смішні доплати до пенсії, що не співрозмірні з ростом цін і потребами людей. Складається враження, що наша влада не розуміє потреби пенсіонерів і списують їх з усіх рахунків.

Нагадаемо, раніше Знай.ua повідомляв про те, що субсидії від Кабміну це «латання дір»: вони не врятують.

Також Котенкова розповіла, що зниження тарифів не відбудеться.