Туреччина турбується про свої національні інтереси: держава перекриває протоки та укладає співробітництво з Україною у військово-технічній сфері, чим і загрожує Росії.

Про це у програмі «Що далі» на каналі «Знай24» розповів військовий і політичний експерт Олександр Мусієнко.

«Туреччина - це приклад такої держави, як треба маневрувати, думаючи про захист своїх національних інтересів», - стверджує експерт. Він відзначає важливість контролю над протоками, адже саме вони надають Чорному морю економічне значення. Якщо Туреччина перекриває протоки, то буквально відрізає Чорне море від світу, адже морське сполучення залишається лише зі жменею країн - з Грузією, Болгарією та Румунією.

Водночас Олександр Мусієнко не може не відзначити прагматичність у поведінці Туреччини: вона і купує зброю в РФ, і виробляє безпілотники разом із Україною. Така подвійність у поглядах прослідковується неодноразово: Туреччина і проти туристів з Росії, і не визнає анексії Криму; і підтримує співробітництво з Україною у військово-технічній сфері, і розуміє необхідність збільшення об’ємів газу.

Популярні новини зараз
Стосується всіх власників газових лічильників: "Газмережі" терміново попередили споживачів Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

Експерт коментує і ставлення держав до ситуації в Сирії, а якраз-таки в Туреччини та Росії воно протилежне. «Росія і Туреччина підтримують двох суперників в цій війні: Туреччина - опозиційні сили, Росія підтримує чинного президента Асада», - пояснює він.

«Він же хоче, щоб Туреччина була серйозним транзитером. Транзитною державою», - коментує Мусієнко дії Ердогана. З цією метою Туреччина почала зміцнювати свої відносини з Азербайджаном, який, хоч і меншою мірою, аніж Росія, але все ж може допомогти збільшити об’єми газу і нафти.

«І щоб вже мати вплив на процеси в південній Європі, мати вплив на процеси в ЄС. Тобто, вони ведуть там теж свою серйозну гру», - підсумовує Мусієнко.

Нагадаємо, Карижський розповідає, чи можливе співробітництво України з США після політичних скандалів.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що анексія Криму дозволила Росії збільшити свій вплив у Чорному морі.