Головний редактор інтернет-видання Trigger Анатолій Якименко в програмі «Романенко. Беседы» заявив, що головних лікарів примушують писати так звані фінансові плани.

«Медиків примушують писати так звані фінансові плани. Як можна писати фінансовий план, якщо це підприємство? В принципі, лікарні повинні писати бізнес-плани. Суб’єкт ринку – лікарня – на 100% залежить від бюджетних коштів. Створюється суб’єкт ринку на ринку медичних послуг, у нього є завжди функціональний резерв. Там насправді можна писати бізнес-план, кожен суб’єкт ринку пише для себе в голові секретний бізнес-план», - каже Якименко.

Він пояснив, що приватна медична клініка розраховує на певний сегмент споживачів, які мають ресурси – витратну частину свого сімейного бюджету.

«Наприклад, домогосподарство двічі на рік відвідує курорти – Єгипет і Туреччина. І приватна клініка розраховує, що вона переконає власника цих коштів, що йому треба обстежитися. І розраховує на те, що одним курортом він пожертвує і поїде тільки в Туреччину. А гроші, які він відклав на Єгипет, витратить на приватну клініку», - розповідає експерт.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Якименко наголошує, що у некомерційних комунальних підприємств таких опцій і функцій немає. Там детерміновані бюджетні кошти, і фінансовий план скласти неможливо.

«Слава богу, в нас не змушують складати фінансових планів загальні освітні школи, прокурорів, поліцію. Тому що можна скласти фінансовий план і для поліції по витратах. Тому що в них є гарантований фіксований бюджет. Некомерційні комунальні підприємства не мають гарантованого фіксованого бюджету завдяки інституції Національна служба здоров’я, яка в ручному порядку в будь-який рік або навіть півріччя може переглянути в односторонньому порядку фінансові плани всіх підприємств, знизити тарифи, за якими вона працює, або взагалі скасувати угоду на наступний рік», - заявляє він.

На його думку, ситуація, в якій опинилися лікарі – це абсурд.

«Вони не можуть адекватно відреагувати на цю бутафорію складання оцих фінансових планів. Я таку ситуацію зустрічав у житті двічі – коли я служив в армії та в психіатричних лікарнях. Наші лікарі – щось середнє між військовослужбовцями строкової служби та психлікарнями. Але виникає питання. Головні лікарі, адміністрація лікарень – це люди з вищою освітою, з досвідом роботи. Але вони пишуть фінансові плани, заздалегідь знаючи, що вони є бутафорними», - обурюється Якименко.

Раніше Знай.uа повідомляв, що медик втратив кохану через коронавірус і гримнув дверима лікарні.

Також Знай.uа повідомляв, що медсестрі довелося залишити вдома маленького сина, щоб рятувати життя на Донбасі.