На сьомому році збройного конфлікту влада не створила чіткого плану звільнення своїх окупованих територій. Таку думку висловив політичний експерт, співголова ГІ «Права справа» Дмитро Снєгирьов у програмі «Політика Навиворіт».

Аналітик зауважив, що неприпустимо користуватися юридичними документами про співпрацю з країною-агресором, які де-факто втратили чинність.

«На сьомому році війни Україна має, нарешті, денонсувати державний договір із Росією, який фактично зв’язує руки нашим західним партнерам у питаннях надання військової допомоги», - вважає експерт.

«Наразі в українських ЗМІ з’явилося інтерв’ю генерал-лейтенанта армії США Ходжеса, в якому він заявив про те, що Сполучені Штати і надалі надаватимуть Україні максимум сприяння щодо звільнення окупованих та анексованих територій. Але, відповідно, від України потрібні якісь сигнали. А сигнали – це чіткій план дій», - констатує він.

Популярні новини зараз
Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..." Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Снєгирьов розглянув можливі сценарії щодо власних кроків українського керівництва на шляху вирішення цієї проблеми.

«Передусім, не треба розділяти проблему, пов’язану з російською присутністю в акваторії Азовського моря і спробою російської сторони заблокувати діяльність українських портів на Чорноморському побережжі. Це загальне питання Чорноморо-Азовського басейну», – підкреслив Дмитро Снєгирьов.

У зв’язку з цим він вважає на часі денонсацію державних договорів між Російською федерацією і Україною.

«Перший з них, договір 2003 року між Україною і Росією, визнає акваторію Азовського моря як внутрішнього моря двох держав: Росії і України. За цим договором жодне військово-морське судно третіх країн (а йдеться про країни НАТО) без дозволу Російської Федерації не може пройти Керченською протокою і, відповідно, зайти в акваторію Азовського моря», - пояснює експерт.

Він нагадав: «Завдяки» діяльності російської сторони завантаженість двох українських портів Маріуполь і Бердянськ впала практично на 30 відсотків. А це – ненадходження до українського бюджету, зриви контрактів і питання вільного судноплавства», – резюмує Снєгирьов.

Раніше він зазначив, що український суверенітет треба захищати будь-якими шляхами.

Нагадаємо, хлопець з "ЛНР" розповів, як йому жилося при окупаційній владі: "Наче у Північній Кореї".

Як повідомляв портал Знай.ua, український воїн розповів правду про війну на Донбасі.