Чи є майбутнє у локальних валют? Які плюси та мінуси вони мають?

Про це в програмі «Що далі?» на каналі «Знай 24» розповідає футуролог, письменник і громадський діяч Олексій Толкачов.

«Це ніякий не сепаратизм. Локальна валюта - це дуже цікавий інструмент активізації економічного життя в депресивному регіоні. Коли ми розуміємо, що ми всі сидимо на бобах, у нас не вистачає гривень, щоб розрахуватися один з одним, тоді й виникає потреба в ній. У мене є потреба, у вас є товар, але у мене немає грошей», - пояснює він.

Що робити в такій ситуації? Місцева влада може запустити локальну валюту для звернення на цій території. Потрібно домовитися з продавцями товарів, що вони будуть приймати «київську гривню» як платіжний засіб.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

В якійсь частині країни з'являється доплата до зарплати в локальній валюті. Наприклад, у когось зарплата 10 тисяч гривень, але до неї доплачуються ще три тисячі місцевих гривень. І людина вже щось купила, запустила якийсь економічний процес.

При цьому вкрай важливо, щоб гроші не залежувалися, а йшли в оборот.

«Коли нам розповідають про модель економіки, в якій, з одного боку, є товари та послуги, а з іншого, грошова маса - це не вся правда. Економісти кажуть: не можна запускати друкарський верстат. Але що робити, якщо в організмі не вистачає крові, щоб забезпечити всі клітини поживними речовинами? Кров десь застоялася або втрачена. Тоді потрібно переливання крові. Варто згадати про ті часи, коли в Україні все вважали в доларах, хоча гривня продовжувала ходити», - говорить експерт.

Раніше, як повідомляє Знай.ua, Олексій Толкачов передбачав посилення конфлікту з Росією на Донбасі.

Також він закликав Україну поставити мету перемогти в цій війні.