Україна ще не готова забезпечити вільний доступ громадян до зброї. Таку думку висловив у своєму блозі політолог Руслан Бортнік і розповів про спробу парламенту легалізувати зброю в Україні.

Він розповів, що ініціатива була досить проробленою і пропонувала в Україні за аналогією з правами водія ввести права власника зброї. У цьому контексті також пропонувалося ввести кілька категорій, залежно від яких, громадянин міг би володіти, починаючи від автоматичної вогнепальної нарізної зброї, закінчуючи, наприклад, гладкостволом.

«Законопроект не був проголосований в парламенті, і навіть спроба відправити його на друге читання провалилася. Зіткнулися дві позиції. Одна позиція - збройового лобі, які розуміють, що в Україні буде величезний легальний ринок, на якому можна буде заробляти гроші», - розповів Бортнік.

Він зазначив, що тільки за офіційними даними МВС сьогодні в Україні 1 300 000 одиниць зброї на руках, за неофіційними даними - ще 5-7 мільйонів нелегальної зброї. І прихильники такого підходу говорять, що добропорядні громадяни, на відміну від недоброчесних, отримають таким чином можливість витратити свої гроші, купити собі зброю і забезпечити можливість себе захищати.

Популярні новини зараз
"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

«Противники цього підходу говорять, що легкий доступ до зброї призведе до більш масового його використання на вулицях і багато конфліктів побутового рівня перетворяться в перестрілки. Мені здається, що доступ до зброї все ж повинен досить серйозно регламентуватися», - каже політолог.

Вільний доступ до зброї, на його думку, повинні мати тільки дорослі люди з чистою репутацією, які майново забезпечені, психічно стабільні і не залучалися до кримінального переслідування. В такому випадку, вважає політолог, можна говорити про доступ громадян, які відповідають цим критеріям, до зброї.

«Але в наших умовах, коли не функціонує держава, коли контроль неможливо забезпечити, до повної легалізації зброї підходити ще досить рано, так само, як і марихуани, і всіх інших «радощів», які ми повноцінно контролювати не зможемо», - вважає Бортнік.

Раніше Знай.ua повідомляв, що невідомі влаштували стрілянину по вікнах киян: «Третій поверх, дитяча кімната».