Ситуація на Донбасі поступово скочується в загострення. Таку заяву в своєму блозі зробив політолог Руслан Бортнік, який розповів про невтішні прогнози розвитку конфлікту.

«На цьому тижні влада так званої «ДНР» оголосила про те, що вони дали дозвіл своїм збройним силам відкривати вогонь на випередження, на придушення бойових точок української армії, з яких збираються нібито їх обстрілювати», - розповів політолог.

Він також зазначив, що і з української сторони прозвучали заяви про те, що українська армія відчуває себе тепер розв'язаною і буде застосовувати озброєння тоді, коли вважатиме це за необхідне. Крім цього, Бортнік нагадав, що США виділили чергові 125 мільйонів доларів на військову підтримку України, а Росія заявила про те, що вони з тривогою дивляться на збільшення кількості обстрілів з боку української армії на Донбасі.

«Сама кількість обстрілів за даними ОБСЄ в деякі дні сягала понад сто випадків, понад сто фактів порушення режиму припинення вогню. Ситуація, на жаль, поступово скочується в загострення», - говорить експерт.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

За його словами, з обох сторін спостерігається прогнозування або очікування нового загострення. І цей прогноз, що самореалізується, може, на жаль, трапитися.

«Необхідні термінові засідання нормандської четвірки або прямі переговори між Зеленським і Путіним, інакше, швидше за все, вже до літа у нас чекатиме новий виток загострення і нові жертви на донбаському фронті. Необхідні проривні ініціативи з політичного врегулювання», - вважає Бортнік.

Він каже, що це врегулювання може відбуватися за рамками «нормандського формату», на платформі ради безпеки ООН або на платформі гарантів Будапештського меморандуму. Бортнік зазначає, що необхідно шукати варіанти, інакше ми знову заплатимо життям наших військових і соціальною й політичною стабільністю нашої країни.

Нагадаємо, Снєгирьов розповів, що на сьомому році війни Україна повинна нарешті денонсувала державний договір з Росією.

Як повідомляв Знай.ua, раніше Бортнік заявив, що Кримська платформа навряд чи призведе до зміни ситуації з приводу Криму.