У своєму блозі політолог Руслан Бортнік розповів, чи зможе Кримська платформа принести для України реальний позитивний ефект.

«Про ініціативу створити Кримську платформу в Україні почали говорити ще десь в 2015-2016 роках. Але до останнього часу, до минулого року ця ініціатива витала в повітрі, але нічим практичним вона не наповнювалася, якихось реальних переговорів щодо її реалізації не відбувалося», - каже Бортнік.

Кримська платформа може бути створена в форматі міжнародної організації або постійного діалогу. Після обрання президентом Зеленського і після приходу на посаду міністра закордонних справ Кулеби ідея створення кримської платформи максимально актуалізувалася.

Він вважає, що багато в чому створення такої платформи потенційно може мати позитивний ефект: актуалізація кримської проблематики в міжнародному інформаційному полі, залучення нових «друзів» України, можливість отримати допомогу у вигляді різних ресурсів і створення нових колективних інструментів тиску на РФ. Але, як зазначає Бортнік, ми навряд чи побачимо реальні позитивні зміни, завдяки Кримській платформі.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

«Ми прекрасно розуміємо, що навряд чи ця Кримська платформа в нинішній політичній ситуації призведе до якоїсь зміни ситуації де-факто відносно Криму. Росія відмовляється вести будь-який діалог щодо Криму, територія Криму залишається ізольованою від території України, в тому числі і завдяки діям української влади з переривання електропостачання, водопостачання, транспортного сполучення. Він перетворюється в очах України в острів, а для РФ - в півострів, завдяки мосту», - говорить експерт.

Він вважає, що ця ситуація навряд чи зміниться, тим більше, що Росія, напевно, відмовиться брати участь в роботі цієї платформи. Тому очікувати, що всі можливості для України все ж будуть реалізовані, не доводиться.

«Всі сторони в цій ситуації, перш за все з української сторони, зацікавлені в створенні нового інструменту тиску на РФ і актуалізації в принципі цієї проблематики кримської, яка забувалася ці останні роки. Кримська платформа, неефективна на перший погляд, але все-таки небезпечна і проблемна для російських інтересів. Ініціатива, яка в цілому може бути досить продуктивною для нинішньої України», - говорить Бортнік.

Нагадаємо, Кость Бондаренко розповів, хто поділив Україну на Захід і Схід.

Раніше Знай.ua повідомив, що на Донбасі захисники України беззахисні перед коронавірусів.