У 2003 році був кризовий момент в українсько-російських відносинах, спричинений спорудженням Росією дамби у Керченській протоці від Таманського півострова до острова Тузла. Острів Тузла утворився внаслідок розмиву через сильний шторм у 1925 році вузької коси, яка продовжувала Таманський півострів, що належить до Краснодарського краю.

У програмі «Политика наизнанку» ексзаступник Постійного Представника Президента України в АР Крим Олександр Левченко розповів про деталі конфлікту навколо острову Тузла та зазначив, що таким чином Росія випробувала Україну на спроможність відстоювати свої території.

«Росія почала будувати дамбу, коли президент Кучма полетів у тритижневе турне у Латинську Америку, тобто вони «підгадували» момент, щоб головнокомандувача не було на місці. Росія починає демонстрацію, що вони хочуть дібратись до Тузли. Але кримський уряд на чолі з Сергієм Куніциним мобілізує усі сили на півострові», - зазначив Левченко.

За словами експерта, в останній момент, коли Росія майже добудувала дамбу до острова Тузла, Україна висадила десант у повній бойовій готовності і показала, що підхід до острова буде супроводжуватися вогнем. Це наша територія і відповідно до міжнародного права ми можемо відкривати вогонь.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

«Кучма зрозумів, що треба вертатись, скорочує турне і прилітає. Відбуваються термінові переговори з Путіним, який бачить, що на Тузлі вже наше угрупування. І начебто «обігрується» ситуація, що це була ініатива губернатора Краснодарського краю, ми погоджуємося і вирішуємо це питання. Уже тоді вони нас тестували на те, що ми можемо зробити», - підкреслив Левченко.

Нагадаємо, «Знай.ua» повідомляло, що український військовий флот героїчно повернувся до рідної гавані з Криму.

Раніше «Знай.ua» поширювало заяву Снєгирьова, що український суверенітет треба захищати будь-якими шляхами.