Якщо Україна буде працювати з тим, що є, і змириться з форматом пристосування - вона дуже швидко скотитися до країни з інтересами провінції.

Про це сказав політолог Андрій Єрмолаєв у програмі “Культ особистості”.

"Зараз критично необхідно використовувати такий інструмент, як політику національного проектування. Або політику національних проектів... Сфера національного формулювання національних інтересів, і, відповідно, здатності національного стратегування, як реалізації національних інтересів - вона переживає періоди концентрації, осмислення, чіткого усвідомлення, і періоди деякої дезорієнтації, переходу. Ось, коли відбувається перехід, дійсно здається, що треба, як часто говорять політики, змінювати пріоритети", - сказав Андрій Єрмолаєв.

Він зазначив, що зараз Україна знаходиться в сірій смузі, тому сконцентруватися складно. Причиною цього є те, що були допущені руйнування: війна на Донбасі, втрата мільйона людей і багатьох активів, що вдарило по національним інтересам.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

"Разом з тим, є і небезпека того, що якщо Україна зараз, ось, в цьому вже форматі малої України, я так це визначаю, цей проект, змиритися з тим, що будемо працювати з тим, що є, і буде зайнята позиція просто політики балансу і виживання з наявним - то ми дуже швидко скотимося до країни з інтересами провінції", - додав політолог.

За його словами, положення провінції означає, що всі сфери її діяльності є сировиною і джерелом для складних міжнародних ланцюжків поділу праці. Експортувати можуть і робочу силу, і зерно, і складні гайки для американських космічних кораблів.

"Якщо буде обрана така стратегія пристосування, то наш національний інтерес в цьому сенсі буде інтересом виживання провінції. Його можна з пафосом і квіточками розписувати, але в реальності цей буде національний інтерес нахлібника і виживали. Це відбивається на масовій суспільній свідомості", - сказав Єрмолаєв.

Він підкреслив, що частина бізнес і політичної еліти, яка зараз знаходиться при владі - не протистоїть цьому і є сама носієм розуміння, що наша доля - доля залежних.

Як повідомляв Знай.ua, Єрмолаєв розповів про кризу моделі країни в Україні.

Окрім цього, Знай.ua повідомляв, що Загородній розповів, чому Україні слід відстоювати свої національні інтереси.