Інженер-конструктор авіадвигунів, експерт з авіабудівництва Сергій Корж в ефірі програми «Романенко. Бесіди» розповів, що двигуни «Мотор Січі» для літальних апаратів різного призначення все ще здатні конкурувати на ринку світових виробників.

Він навів у приклад Російську Федерацію, де не змогли відтворити український аналог.

«Відомо, що Російська Федерація задовго до 2014 року зібралась організувати виробництво таких двигунів. Вони створити два майданчика, один них в Уфі влітку минулого року. Якусь потребу сьогоднішнього дня, а може і всю, вони можуть закрити власними виробничими можливостями. Хоча існує думка, що двигун російської збірки поступається таким же двигунам збірки України. Росія не може його відтворити», - розповідає Корж.

Він зауважив, що навіть Китай – світовий лідер із виробництва цивільної авіаційної техніки – не спромігся налагодити виготовлення таких авіадвигунів.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар" Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня
Показати ще

«У 60-ті роки товариш Хрущов подарував Китаю розробки радянських двигунів, авіації, ракет тощо. Китайці навчилися їх виготовляти, але характеристики цих, навіть старих двигунів, поступаються запорізьким. Далекосхідна країна має чимало успіхів у космосі. А от із двигунами в неї не дуже виходить. Це специфічний вид продукції», - констатує експерт.

Втім, продовжує він, за двадцять років ця країна значно просунулась у своїх розробках. Це дозволило вийти китайському ринку цивільної авіатехніки на перше місце у світі. Під час пандемії Китай навіть трохи посунув свого головного конкурента – Сполучені Шати.

«У найближчий рік-два китайський ринок цивільної авіаційної техніки з виробництвом двигунів стане номером один у світі. Китай змушує виробників створювати СП з локалізацією, техобслуговуванням», - прогнозує фахівець.

Він вважає цілком припустимим, що китайські партнери з «Мотор Січі» обрали такий же шлях, аби створити такий майданчик в Україні (з урахуванням усіх виробничих ланцюгів – Ред.): «Це нормальний процес. Все можна прописати в документах, у ліцензійній угоді».

Нагадаємо, російський вертоліт вторгся на територію України.

А Бізяєв розповів про останні досягнення в освоєнні космосу.