У своєму блозі економіст Руслан Бізяєв розповів про останні важливі події в сфері освоєння космосу і що це означає для розвитку економіки і промисловості.

«Розробка космічних ресурсів стає новим великим викликом для провідних економік Землі. У грудні 2020 року відразу дві місії доставили на Землю зразки космічних порід. Китайська «Чан'е-5» успішно здобула 2 кг місячного ґрунту, а через кілька днів в Австралії приземлиться капсула місії «Хаябуса-2» з речовиною, здобутою на астероїді Рюгу», - розповідає експерт.

Бізяєв заявив, що це вершина технологічного майстерності і старт епохи промислового освоєння космосу. Він також розповів, що сучасний космічний ринок, який досяг $ 366 млрд, на три чверті складається з комерційного сегменту, а на чверть - з державних проектів і програм. Його динаміка прискорюється: стартують програми масових низькоорбітальних супутникових угруповань, таких як Starlink Ілона Маска, який вже вивів на орбіту 953 з майже 42 000 запланованих супутників зв'язку.

«Згідно з дослідженням Bank of America Merrill Lynch, загальна вартість ресурсів поясу астероїдів між орбітами Марса і Юпітера становить астрономічні $ 700 квінтильйонів (квінтильйон - це мільярд трильйонів). У 2022 р. НАСА запланувало місію до астероїда Психея, який повністю складається з металів - заліза, нікелю і, можливо, платини. Сировина з космосу нескінченна, і її залучення в економіку здатне забезпечити століття зростання», - вважає економіст.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

Згаданий астероїд Рюгу, що має комерційну цінність (близько $ 80 млрд), відноситься до класу навколоземних і має найнижчу різницю в швидкості з Землею. Ймовірно, з розробки його матеріалів і почнеться ера освоєння астероїдів, для чого вже активно створюються необхідні технології.

«Наприклад, недавно вийшов на біржу стартап Momentus, заснований Михайлом Кокорічем, що вже створив двигун, який працює на водяній плазмі, паливо для якого може бути екстраговано з самого матеріалу астероїда», - розповів Бізяєв.

Нагадаємо, Кущ заявив, що аерокосмічна галузь в стані занепаду.

Раніше Знай.ua повідомляв, що над Землею помітили космічний ураган з плазми: вчені досліджують можливі наслідки.