Державна мова – це засіб об’єднати чи розділити громадян? Ситуація ускладнюється тим фактом, що не для кожного українця українська мова рідна.

Відповів на це питання Петро Мага, народний артист, поет-пісняр, телеведучий, сценарист і художній керівник київського театру «Особистості», у програмі «Діалоги з Макаренко».

«Ми могли залишитися українцями на рівні шароварів і фольклору. А зараз у нас в країні саме це і робиться», - коментує Петро Мага ситуацію в країні.

Міркування гостя програми щодо мовного багатоманіття в державі радше спокійні. Мовляв, Україна в цьому плані унікальна: у одних регіонах є кілька грекомовних і болгаромовних поселень, в інших – навпаки, практично не використовують українську, там домінує угорська.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин
Показати ще

Принагідно він коментує поширену думку щодо того, що угорці, які проживають на території України, не володіють українською. Як відомо, ще за часів СРСР обов’язково повсюдно у кожній школі вивчали і тодішню державну мову, російську. Для того, аби вирішити мовне питання, каже він, потрібно ще почекати.

«Найстрашніше, що весь світ оптимізується, зменшившись до розмірів глобуса», - застерігає артист.

Нагадаємо, Мага розповів, яку роль на пострадянському просторі грає російська мова.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що в парламенті готують новий освітній документ.