У програмі капітана Гаррі Табаха «On target» український правозахисник, який займався порятунком військовополонених на Донбасі, Олександр Кудинов розповів про деталі та труднощі порятунку людей з полону у зоні ООС.

«Якщо ти рятуєш чиїсь життя – ти не можеш займати чиюсь сторону, як тільки ти займеш цю «крайню позицію», то тебе вже не будуть сприймати як правозахисника. Стосовно мене багато чого говорили: одна сторона каже, що я сепаратист, інша казала – «укроп». Полон у мене офіційний був один, а саме затримань було достатньо багато і по одну, і по іншу сторони. Можу сказати, що якщо змінити у людей нашивки, то вони нічим не відрізняються», - зазначив Кудинов.

За словами гостя програми, головна складність полягає в тім, що правозахисник, як неофіційне особа, може просто зникнути. Таких людей було насправді дуже багато. Якась частина з них і опинилась у полоні.

«Спроби працювати із однією та іншою сторонами в мене були і я це не приховував. Але у нас є одна дуже велика юридична проблема – той конфлікт, що зараз виник, він Україною не визнається офіційно: у нас нема військового положення і у Києві мало хто задумується, скількох людей зараз катують, скільки зникли безвісті», - заявив Кудинов.

Популярні новини зараз
Діставайте велосипеди: перевізники готуються підняти ціни на проїзд відразу на третину Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Правозахисник підкреслив, що головна проблема – відсутність в Україні системи, яка б збирала та систематизувала інформацію стосовно полонених або зниклих безвісті.

Крім того, Кудинов зазначив, що вже у квітні 2014 року, коли він дзвонив на лінію СБУ, щоб доповісти інформацію про зниклу особу, йому на гарячій лінії Служби безпеки відповідали, що це стосується непідконтрольної території, нічого зробити не зможемо і цю інформацію не будемо приймати.

Нагадаємо Знай.ua публікував заяву Левченка, що у 1992 році військовий потенціал України був сильніше військового потенціалу Росії.

Раніше на Знай.ua Снєгирьов розповів про міжусобиці терористів, у яких вони звинувачують Україну.