Основна причина корупції в Україні - в ментальності українців і в тому, що не створили такі правила і умови, щоб чиновник не крав. Через це виникає дірка в бюджеті.

Про це сказав ексголова митниці Анатолій Макаренко в ефірі програми "Що далі" на каналі "Знай24".

"Митниця в минулому році перерахувала до державного бюджету 358 млрд податків, які справно сплатив сумлінний бізнес України. Недобір, за оцінками Міністерства фінансів і нашого уряду, значний. Я, чесно кажучи, цифру не пам'ятаю, але знаю, що план, так званий прогноз надходження в митницю, кілька разів коректувався. В результаті вийшли на недоотримання в бюджет від митниці близько 40 млрд грн, хоча можливо початкова цифра прогнозу для митниці була значно більшою", - сказав Анатолій Макаренко.

Він зазначив, що рік був складним і питання не тільки в тому, що митниця не допрацювала, а й в неправильному прогнозуванні.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

"Основна причина корупції на митниці, в дитячому садку, в школі, в лікарні, в правоохоронних органах в нашій країні - це наша з вами ментальність. Це наша з вами життєдіяльність і наш сьогоднішній, на жаль, низинний економічний статус. На жаль, країна і ми всі разом не здатні сьогодні заплатити стільки чиновнику, щоб він себе відчував комфортним громадянином своєї країни. З одного боку. А з іншого боку - ми не створили такі правила і умови, щоб чиновник не крав", - додав Макаренко.

За його словами, митниця - це тільки вершина корупційного пирога, який в Україні печуть 30 років незалежності.

"На жаль, на сьогодні створивши величезну кількість так званих антикорупційних органів, ми так цю корупцію і не побороли. І не тільки в митниці. А витрачаємо величезну кількість грошей", - підкреслив Анатолій Макаренко.

Як повідомляв Знай.ua, Смілянський пояснив, як через Prozorro вивести кошти з державних компаній.

Окрім цього, Знай.ua повідомляв, що Єрмолаєв розповів про військову корупцію за часів Порошенко.