Політолог-анархіст Михайло Чаплига в програмі «Чаплыга. Без вопросов» розповів про поточну ситуацію в Україні і згадав події у Німеччині 30-х років.

«Який Рейхстаг – такий і підпал, мова про будівлю Адміністрації президента. Вже котрий день там «ламають списи», намагається ціле зібрання Ради зібрати, якісь два мільйони гривень на отмийку, теорії змови. Все це вже було в історії», - почав Чаплига.

За словами політолога, в свій час Гітлер цілком законно прийшов до влади. Спочатку він отримав 30% підтримки в Рейхстазі, а цього мало – прем'єром він ніяк не ставав.

«Що ж робити? Отже, заважають йому ліві, профспілки. Вони йому так заважають і йому «бідному» з 30% відсотками нікуди податися – треба щось вирішувати. Перспектив перемогти і отримати більше ніж 30%, у нього немає. Взагалі. А ліві товариші з профспілок йому жити заважають, з усіма свободами правами і так далі. Що ж робить Гітлер?», - сказав Чаплига.

Чаплига продовжив, що Гітлер знаходить якогось «своєрідного лівого» голландця. Вони йому вручають факел і кажуть, що треба негайно спалити Рейхстаг і «настане велика ліва революція!».

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

«Товариш перейнявся цими ідеями, тим більше факел йому дали. Провели його по підземному ходу, і давай палити цю будівлю! Ви не повірите, але точно таким же чином, коли на Майдані почалося побиття і, з незрозуміло звідки, взялися міліціонери і відразу ж з'явилися камери деякого телеканалу – гуляли там вночі, ходили там «зовсім випадково». Точно так, абсолютно випадково на місці виявився Гітлер, який спостерігав, як говориться: «банк горить – кредит гаситься», - продовжив Чаплига.

Політолог розповів, що вони спостерігали за цією пожежею, філософствували, волали до справедливих почуттів. Склалося враження, що це змова профспілок і лівих – лівий голландець же влаштував підпал.

«Ясна змова, все зрозуміло: ось лівак – ось змова; ось факел – ось палаючий Рейхстаг. Коротше кажучи, за допомогою цього всього дійства, Гітлер тут же виступив з гнівною промовою, всіх затаврував ганьбою. Потім вони отримали ці вибори і під приводом спаленого Рейхстагу, як в деяких капіталістичних країнах, терміново пішли акти про боротьбу за демократію: всім затиснути права і свободи, всіх прослуховувати, нікому не виходити, як зараз під приводом пандемії. Власне в світі нічого з тих часів не змінилося. Зараз будете проводити паралель: потім Гітлер ввів НС, заборонив пресу, профспілки – розігнав. Всіх «під ніготь». Нічого не нагадує?», - закінчив Чаплига.

Нагадаємо, для Знай.ua Чаплига провів паралель між Стародавнім Римом і сучасною Україною.

Раніше Знай.ua поширював думку Чаплиги, що Майдан – це не переворот, а революція.