У власному блозі «Tomenko online» глава політичної партії «Рідна країна» Микола Томенко розповів про дискусію навколо Конституційного суду України.

«На декілька місяців вже затяглась дискусія, яка стосується того, яким повинен бути Конституційний суд України, який повинен розставляти крапки над «і» у конституційності законів, указів та всіх рішень, що здійснюють органи державної влади. Але є великі сумніви, що теперішній склад Конституційного суду на чолі з Олександром Тупицьким може це забезпечити. Команда Зеленського пропонувала різні шляхи, як позбавитися такого голови або частини членів КСУ», - зазначив Томенко.

За словами політика, усі ці механізми або закони щодо реформації кадрового складу КСУ були розкритиковані експертним середовищем або європейськими структурами. Наразі існує нове рішення щодо цих питань.

«І тепер ми маємо нове рішення про скасування двох указів про призначення членів КСУ Олександра Тупицького та Олександра Космініна ще у часи Януковича, у 2013 році. Звичайно, з правової точки зору, є багато застережень та питань до цього рішення і взагалі до прецеденту – піти шляхом скасування указів президента, виданих 8 років тому», - сказав ведучий.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Томенко додав, що це не є новим в українській політичній практиці. Ці судді, яких президент та його команда хочуть звільнити, увійшли в історію з одним з найбільш ганебних рішень. Коли, під тиском Януковича, КСУ ухвалив рішення щодо відхилення дійсної Конституції і повернення старої редакції Конституції президентсько-парламентської моделі.

«Нагадаю, після Революції Гідності одним з перших рішень Верховна Рада більшістю проголосувала за постанову про звільнення суддів, які голосували за узурпацію влади Віктором Януковичем, і змінила чотирьох суддів КСУ. Верховна Рада радила Порошенку звільнити ще двох суддів. Порошенко дослухався, але тільки через два роки звільнив ще двох суддів. Якщо тримати загальну лінію причетності суддів КСУ до узурпації влади Януковичем, то логіка тут є», - заявив політик.

Нагадаємо, Знай.ua публікував заяву Томенка, що Черкаський драмтеатр імені Тараса Шевченка – сумна історія, яка нікого нічого не навчила.

Раніше на Знай.ua Томенко розповів про зловживання службовим становищем голів Верховної Ради.