Тепер Росія - офіційно головний військовий противник України. Політолог Руслан Бортнік в своєму блозі прокоментував прийняття в Україні нової військової доктрини, яка передбачає формування територіальної оборони і вступ в НАТО.

«Це досить цікавий документ, але ключові принципи зводяться до того, що Росія оголошується головним військовим супротивником України, а Україна збирається боротися з Росією і протистояти їй шляхом розвитку структур місцевої самооборони. Тобто створення максимальних структур територіальної оборони», - розповів Бортнік.

Він зазначив, що потенційно цією військової стратегією передбачається, що Україна не зможе досягти якогось паритету з Росією в технологічному і військовому плані. На думку експерта, це в якійсь мірі розумна, хоча до такого паритету, принаймні технологічного, свого часу прагнули.

«Завдання влади і військового командування сьогодні - сформувати в Україні систему територіальної оборони, забезпечити можливість постановки «під рушницю» всього доступного населення, з метою стримати можливу російську агресію на деякий час, поки не прийде допомога, перш за все з боку НАТО. Вступ до - НАТО безумовна мета цієї стратегії», - розповів Бортнік.

Популярні новини зараз
Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Політолог порівнює такий підхід і мету стримати агресію до приходу на допомогу НАТО з польською стратегією часів Другої світової війни. Тоді військова стратегія Польщі також передбачала протриматися якийсь час, поки на допомогу не прийдуть Британія і Франція, але їм це не допомогло.

«Більш того в цій стратегії прямо фактично зазначено, що технологічно Україна не може витрачати достатньо грошей для розвитку нових технологічних видів озброєнь, тому буде обмежуватися переважно тими ресурсами, які у нас є: це існуючі види озброєння і масова мобілізація населення», - каже Бортнік.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Бортнік розповів, чи має шанс війна в Донбасі закінчитися мирними переговорами.

Нагадаємо, Кривонос заявив, що територіальна оборона повинна була бути створена до початку 2000 року.