Щеплюватися від COVID-19 потрібно незалежно від того, переніс інфекцію, чи ні.

Про це сказала доктор медичних наук Катерина Амосова в ефірі програми "Що далі" з Вікторією Панченко на каналі "Знай24".

“Давайте подивимося на от ті рекомендації, стандарти вакцинації міжнародні - це американська CDC, це ВООЗ і це британська, там дуже серйозна агенція під такою гарною назвою Nice. От їхні рекомендації. Там рекомендують щепитися незалежно від того, переніс інфекцію, чи ні. Тобто, і людям, які перенесли вже, перехворіли на COVID-19. Без попереднього визначення рівня своїх антитіл”, - сказала Катерина Амосова.

Вона зазначила, що через 14 днів після введення першої дози вакцини захист становить 50% і більший можна отримати після введення обох доз вакцин. Тоді показники захисту піднімаються до 95%, як у Pfizer.

Популярні новини зараз
Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

“Природно, що вакциновані мають після першої дози достатньо високий ризик захворіти на COVID-19. І навіть після повної вакцинації, після другої дози, він не є зеро. Він не є нульовим”, - додала Амосова.

За її словами, якщо людина захворіла у період між введенням першої та другої дози - їй все одно радять щепитися. Так, вакцинація через 3 місяці після першого щеплення вакциною AstraZeneca - може бути не менш ефективною, ніж через місяць. Зокрема, людина, що захворіла на COVID-19, повинна вичекати 10 днів після появи перших симптомів і 24 години після їх зникнення, після чого може вакцинуватися.

Вона зазначила, що не потрібно чекати на Pfizer, який має 95% ефективності, оскільки абсолютно всі вакцини попереджують летальність та важкий перебіг хвороби.

Як повідомляв Знай.ua, Загородній розповів, чому Індія перестала експортувати вакцину в Україну.

Окрім цього, Знай.ua повідомляв, що "паспорт вакцинації" вже офіційно представили: який вигляд матиме документ.