Журналістка Катерина Котенкова в програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua розповіла, про нововведення, які можуть незабаром чекати українські пенсіонери, в тому числі щодо повернення спецпенсій для держслужбовців.

«В останні роки пенсійна політика держави була націлена на те, щоб прибрати будь-які спецпенсії. Це була одна з основних умов непопулярної пенсійної реформи 2018 року. По суті, тоді провели приховане підвищення пенсійного віку, зробивши необхідною умовою для виходу на пенсію в 60 років наявність страхового стажу, який буде рости щорічно до 2028 року. Але щоб народ сильно не обурювався, були скасовані всі спецпенсії. Тобто всі держслужбовці повинні виходити на пенсію на загальних підставах», - розповіла Котенкова.

Вона повідомила, що через декілька років ситуація може змінитися, так як Комітет з питань соцполітики і захисту прав ветеранів рекомендував Верховній Раді розглянути законопроект №3002а про встановлення пенсій за особливі заслуги громадянам, нагородженим Почесною Грамотою ВРУ або Грамотою ВРУ. Зрозуміло, що таких грамот депутати можуть роздати один одному скільки завгодно. Особливо в кінці своєї каденції. Тому нововведення може бути ними схвалено. Зараз нардепи сперечаються лише щодо того, якою має бути грошова виплата до нагороди: довічна або одноразова.

«Крім цього,« Укрпошту» зобов'язали доставляти пенсії українцям. Поштового оператора зобов'язали укласти договори з відділеннями Пенсійного фонду, а також з органами соцзахисту з доставки пенсій та інших видів матеріальної допомоги. При цьому, як наголосила міністр соціальної політики Марина Лазебна, "Укрпошта" зобов'язана це робити за колишніми тарифами, зростання тарифів на її послуги не передбачено. Про це інформує прес-служба Мінсоцполітики», - повідомила Котенкова.

Вона зазначила, що в Мінсоцполітики нагадують, що існуючі тарифи були узгоджені між "Укрпоштою" і тими, кому вона надає свої послуги, і затверджені урядом. Правда, при цьому вони вперше були укладені не на рік, а до 1 квітня. Тому зараз їх потрібно продовжити. Крім того, у відомстві Марини Лазебної нагадали, що такі послуги покладено на національного оператора поштового зв'язку законом.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Також Котенкова звернула увагу на те, що зараз почастішали перевірки Пенсійним фондом особистих справ пенсіонерів на предмет надання ними правдивої інформації.

«Якщо у чиновників виникають сумніви в достовірності документів, вони подають позови до суду і намагаються позбавити пенсіонерів виплат. У судових реєстрах тільки в березні зафіксовано кілька рішень судів щодо зменшення розмірів пенсійних виплат», - каже Котенкова.

Проте, за її словами, іноді служителі Феміди стають і на сторону пенсіонерів. Якщо ж рішення у справі приймається на користь Пенсійного фонду, то все, що, на думку суду, було виплачено понад належних за законом сум, з пенсіонерів вимагатимуть повернути в бюджет.

Як раніше повідомляв Знай.ua, Котенкова заявила, що в квітні повинен відбутися автоматичний перерахунок працюючим пенсіонерам.

Нагадаємо, Землянський розповів, як прибрати заборгованість за комуналку.