Політолог Руслан Бортнік розповів у своєму блозі, що протест 20 березня на Банковій мав своє приховане значення: причетні західні партнери України, яких обурює ігнорування їхніх побажань та інтересів.

Бортнік розповідає, як відбувалися події 20 березня. Протест проходив під будівлею хоч і Офісу президента, але абсолютно порожнього Офісу президента. Серед протестувальників були ті структури, які звикли асоціювати з Європейським союзом, із іноземними партнерами України. Тим не менш, протест вийшов за межі перформансу: розмальовані стіни та побите скло викликали скандал, про який відомо і далеко за межі України. Щодо кількості протестувальників, то це абсолютно різні дані – 500-1500 осіб.

На думку експерта, в Україні такого розмаху, агресії та напруження не було вже давно. Він навіть вбачає в подіях під Офісом президента певні алюзії на і на Майдан 2014 року, і 2004 року, і на акцію «Вставай, Україно», яка відбулася ще за Кучми.

«Багато сьогодні версій існує щодо того, що сталося», - зазначає Бортнік і висуваю свою пропозицію.

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

На думку політолога, акція 20 березня має радше символічний сенс: він провів аналогію між розмальованими стінами та наскальним живописом. В минулих епохах це означало присвоєння об’єкта, у нашій теперішній ситуації – присвоєння влади. «Тобто це було певне послання, відкритий лист від конкурентів, опонентів і незадоволених Зеленським», - пояснює він. Авторство умовного повідомлення належить, каже він, двом елітарним групам водночас – правим та ультралібералам, які у своєму політичному курсі орієнтуються на Захід. Так ці групи заявили, що влада більше не знаходиться в руках президента чи його оточення, вона належить їм.

Інший меседж, який Бортнік відчитує в цій ситуації, - це відсутність будь-якого страху з боку праворадикальних груп та ствердження їхньої сили і готовності.

«Швидше за все, за спиною всього цього стояло незадоволення західних партнерів відсутністю належної реакції української влади на їхні побажання», - підсумовує політолог. Так, йдеться про судову реформу, керівництво Нацбанку та НАБУ – сьогодні навколо цих питань у боротьбі зійшлися українська влада, західні партнери та ультралібералісти.

Нагадаємо, Ковальов розповів про наслідки протесту під Офісом президента для економіки країни.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що більше 100 депутатів планують ініціювати розслідування щодо протесту на Банковій.