Про те, що сталося під Офісом президента, вище керівництво Управління державної охорони України, зокрема глава установи, повинне відзвітуватися.

Так сказав Олександр Ковальов, народний депутат України ІХ скликання та член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, у програмі Михайла Чаплиги «Скажи-ка, дядя».

Гість програми висловлює великі сподівання щодо того, що Мар’яна Безугла піде на діалог з комітетом та прийме звіт голови УДО щодо діяльності установи 20 числа.

Ковальов відзначає, що акція не мала спонтанний характер, а її анонс відбувся задовго до початку. Окрім того, в УДО працює своя аналітика, і своя розвідка: виніс оцінки акціям, визначення міри їхньої агресивності та ймовірності провокативних дій, - все це у їхній компетенції.

Популярні новини зараз
Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Кого не мобілізують до армії: перелік професій Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

Експерт звертає увагу на складність завдання, що стояло перед УДО. По-перше, це величезний урядовий квартал, який охоплює не одну вулицю, а кілька – Банкову, Інститутську, Університетську та інші. По-друге, підступ можна чекати з будь-якого боку, адже десь відволікають увагу шумом, а десь – захоплюють адміністрацію та вбивають людей. «Десь там нібито запускаються петарди, а десь відбувається дійсно бойова стрілянина», - розповідає Ковальов.

Цікаво, що доволі велика частина українців, каже він, не підозрює, що існує таке відомство, УДО, і чим воно взагалі займається, які функції виконує. «Всі тільки бачать нашого президента і хто з ним стоїть поруч. Насправді це така перша ширма, за якою є багато чого цікавого», - додає експерт. Водночас він зауважує, що СБУ не займається охороною державного керівництва та будівель, у яких воно розміщується. З огляду на це незрозумілими стають і закиди Мар’яни Безугли в бік СБУ.

Відповідно до нормативних актів держуправління – це лише 3-метровий периметр, і УДО повинне охороняти цю будівлю. Тому, якщо мирний протест за громадянські права відбувається навіть на невеликій відстані від неї у 5 метрів, то Конституція України його дозволяє. У разі порушення периметру держуправління УДО вже може діяти.

Якщо говорити про ті події, що сталися під Офісом президента, то вони, на думку Ковальова, однозначно призведуть до погіршення відносин України з іншими країнами. Протест, про який відомо вже всьому світові, відлякає інвесторів. У цьому він звинувачує протестувальників, чиї дії вийшли за межі будь-якої культури. Мовляв, образами в адресу президента України, написами та биттям скла вони принизили лише себе. «Хочете протестувати – протестуйте. Але в якомусь законному чи в морально-етичних межах», - обурюється експерт.

Нагадаємо, Ковальов розповів, за ким стежать співробітники УДО.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що політичний експерт розповів про реакцію НАТО на російську присутність у Чорному морі.