Про небезпеку близькості кораблів Російської Федерації до фарватерної лінії та реакцію на ці події НАТО розповів політичний експерт Олександр Мусієнко у програмі Дмитра Снєгирьова «Політика навиворіт».

Передусім політолог згадує про румунський форум дворічної давності, у якому брали участь країни-члени НАТО. Тоді темою обговорення стало забезпечення охорони акваторії українських портів, наприклад, Чорноморська чи Одеси.

Зараз же ситуація на Чорному морі доволі небезпечна, переконаний Мусієнко. Інформацію про наближення російських воєнних суден до акваторії, до фарватерної лінії, яка передусім важлива для торгівлі, підтверджують навіть експерти НАТО. Тим не менш, Російська Федерація аргументує свою присутність у цих водах охороною Турецького потоку-2, будівництво якого відбувається зараз якраз-таки по дні Чорного моря. Виходячи з цих позицій, вони планують ще збільшити свою військову присутність поблизу українських портів, прикриваючись небезпекою з боку терористів.

«Нахабство російського флоту вистачило до того, що один корабель зайшов прямо в квадрат, який патрулювався українським кораблем», - обурюється Мусієнко. Він розповідає, що в тому ж квадраті, окрім українського корабля, був ще американський та румунський. «Фактично це такий акт мінідиверсії був», - переконаний експерт, адже тоді якраз-таки відбувалися спільні навчання і російський корабель ввірвався на них.

Популярні новини зараз
Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Підвищення пенсій з 25 березня: у кого і на скільки в Україні збільшаться виплати Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

Вище згадані дії з боку Росії, звісно ж, викликали схвилювання світової спільноти. У результаті обговорення країн-членів НАТО прийнято рішення про посилення патрулю акваторії українських портів. Мусієнко розповідає, що сьогодні у Чорному морі 4 кораблі перебувають на бойових навчаннях. Окрім цього, у планах на цей рік великий Сі-Бриз, більший, аніж торік, з огляду на ситуацію з епідемією.

«І сухопутна складова, і надводна, і повітряна - все буде», - повідомляє експерт. Він також додає, що всі ці заходи вживаються для того, аби запобігти встановленню повного контролю Російської Федерації на морі.

Нагадаємо, Мусієнко заявив, що міжнародне право на боці України.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що економічна криза може звалити путінський режим.