Зараз українці хворіють на коронавірус нового штаму, що прийшов з Великобританії, B117, та побоюватися варто не його: на південноафриканський штам вакцини не діють.

Так повідомила у програмі «Що далі» на каналі «Знай24» доктор медичних наук Катерина Амосова.

Амосова оцінює теперішню ситуацію в країні як вкрай небезпечну, адже, хай епідемія тут і була, але перехворіла доволі мала частина населення, більша ж – досі вразлива для інфекції.

«Відбулись мутації вірусу», - констатує вона. Підтвердження цього є і на Заході, і в Україні. Зокрема, зараз поширюється новий штам коронавірусу, що прийшов з Великобританії, B117. Він же зі свого боку теж продовжує мутувати: більша заразність, перебіг захворювання важчий, а смертність – вища.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Тим не менш, в інших державах перевірили, що вакцини Pfizer, Moderna та AstraZeneca діють проти цього штаму COVID-19. Побоюватися, вважає Амосова, варто не його: на південноафриканський та бразильський штам вакцини не діють. Зокрема, якщо говорити про перший, то вакцина AstraZeneca ефективна проти нього лише на 10%. «Тому потужні компанії - той же Pfizer і Moderna, зараз вже працюють над модифікацією своєї вакцини», - повідомляє доктор наук.

З іншого боку, Україна не держава-транзитер, її економіка не надто приваблює інвесторів, а відтак і поширення нових штамів набагато повільніше та відбувається пізніше.

Нагадаємо, Амосова розповіла, коли потрібно щеплюватися від COVID-19.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що "Паспорт вакцинації" вже офіційно представили: який вигляд матиме документ.