Журналістка Катерина Котенкова в програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua розповіла про нові ціни на послуги постачальників газу і пояснила, чому при зниженні цін не зменшувалися платіжки.

«Сьогодні, з 1 квітня припиняє діяти встановлений урядом обмеження ціни на газ. І тепер компанії-постачальники можуть встановлювати будь-які тарифи. В результаті деякі постачальники підвищили ціни з 6,99 до 8-25-8,85 гривні за один кубометр», - заявила Котенкова.

Вона розповіла, що в лютому, коли люди вийшли на протести, уряд регулював ціни на блакитне паливо, встановивши граничний тариф в 6,99 гривні за один куб, але вже з квітня рішення Кабміну втрачає силу. А з 1 травня всі споживачі будуть переведені на річні тарифи. Уряд вважає, що це захистить українців від різких стрибків цін на блакитне паливо, оскільки і взимку, і влітку вони будуть платити по одному і тому ж тарифу.

При цьому кожен українець при бажанні може повернутися до місячного тарифу. Річні тарифи на блакитне паливо повинні оприлюднити до 25 квітня, але за прогнозами експертів у окремих постачальників річні ціни на газ можуть скласти близько 7-8 гривень за куб.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

«Але давайте пройдемося по порядку. Начебто в лютому ціну обмежили, але люди все одно отримали великі платіжки. Кабмін встановив граничний розмір ціни на газ для побутових споживачів на рівні 6,99 грн за кубічний метр. За словами глави уряду Дениса Шмигаль, це мало б означати зниження сум у платіжках більш ніж на 30%. Також уряд встановив граничний тариф на розподіл газу - він не буде перевищувати 1,79 грн за кубометр», - розповіла журналістка.

Котенкова каже, що люди все одно отримали великі платіжки. Підвищення тарифів на опалення і гарячу воду склало всього 0,5%, але на тлі лютневих холодів воно виявилося більш ніж відчутним в умовах витрат на обігрів, які різко зросли. Крім газу і електрики, інші комунальні послуги в Україні подорожчали навіть по відношенню до січня.

Журналістка пояснила, чому ціни опускали, а платіжки все одно не зменшувалися.

«Наприклад, прес-служба комунального підприємства «Київтеплоенерго» пояснює зростання сум у платіжках тим, що в лютому через сильні холоди київські багатоповерхівки спожили на 6% більше тепла, ніж в січні. Коротше, в усьому винна погода», - каже Котенкова.

Опалення - головна комунальна стаття витрат взимку, яка в цьому році була довгою і холодною. При цьому, за словами Котенковою, кияни також скаржилися, що тепловики перегинали з опаленням і за перевитрату ресурсу довелося платити споживачеві.

«Тому вийшло так, що тарифи зростають, незважаючи на зниження ціни на газ», - підсумувала Котенкова.

Нагадаємо, Знай.ua повідомляв як зміниться життя пенсіонерів з 1 квітня: підвищення пенсійного віку і перерахунок тарифу на доставку.

Раніше Котенкова заявила, що квітні повинен відбутися автоматичний перерахунок працюючим пенсіонерам.