З законом про землю, який, по суті, відкриває земельний ринок в Україні, пов'язано багато маніпуляцій. Чи може стати в нагоді українцям приклад польських сусідів? Про це в новому випуску блогу «Тарас Загородній говорить» розповідає його ведучий, політолог Тарас Загородній.

Він акцентує: в Польщі, наприклад, заборонено продавати землю іноземцям та жорстко регулюється її використання на користь фермерів.

«Якщо навіть ти маєш посвідку на проживання і хочеш купити землю, тобі ставлять дуже неприємні запитання. Чи є у тебе бізнес-план на 10 років? Що ти збираєшся робити з цією землею? Чи є у тебе досвід роботи на землі? Якщо ти хочеш продати землю – пріоритет має не банк і не каламутні спекуляції і структури, які не мають до цього відношення», - розповідає Загородній.

Він роз'яснює, що польські закони жорстко регламентують умови продажу землі.

«Перший, кому ти повинен запропонувати землю – сусід-фермер, місцева громада або церква. Ринку вільного ринку землі за принципом «прийшов, купив» у Європі немає. Ще більш жорстке законодавство у Франції. Вони хочуть, щоб землею володіли ті, хто на ній буде працювати. Щоб там був середній клас, який би виробляв кінцеву продукцію», - говорить Загородній.

Популярні новини зараз
Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Українці ж їздять на збір полуниці в Польщі. Поки вони працюють на польського фермера, у них на батьківщині продовжують ділити землю між великими агрохолдингами.

«Про що розповідають спекулянти, які качають тему в Україні? Їхній інтерес – шматки землі побільше, щоб здавати в оренду. Далі вони починають спекулювати, заходять в банки. До кінцевого споживача, який повинен обробляти землю, прибуток не дійде. Знімати всі вершки будуть банкіри і холдинги, не зацікавлені в розвитку кінцевого продукту. В результаті всі прибутки будуть знову за кордоном. Фермер ж працевлаштовує майже все село, платить податки», - порівнює експерт.

Нагадаємо, Зеленський пообіцяв українцям гроші за землю: платитимуть від народження.

Як повідомляв портал "Знай.uа", Олена Зеленська заявила про масштабний рух з містами та областями: "Запевняю, що готова".

Читайте також: Малий і середній бізнес не йде в політику, щоб красти, у нього немає такої логіки, - Андрусів.