Політолог Михайло Чаплига в програмі «Чаплыга. Без вопросов» розповів про спосіб, як позбутися від тенденції «чорних» зарплат.

«Потрібні високі «білі» заробітні плати. Але висока «біла» заробітна плата можлива тільки тоді, коли витрати на її «очорнення» будуть сумірні з податками, які необхідно заплатити «в білу». Грубо кажучи, для того щоб мені «в чорну» покласти комусь в конверт 100 гривень, треба буде витратити 20 гривень на переведення в готівку, проводки і т.д., а податком з мене зберуть 40 гривень. Виходить, якщо я «в білу» працюватиму, я віддам 40 гривень, а якщо «в чорну», то дам 20 гривень. Потрібно зрівняти витрати на «очорнення» і на податок», - зазначив Чаплига.

На думку політолога, якщо зрівняти податок з витратами на видачу «чорних» зарплат, то роботодавцю просто буде не вигідно класти зарплату «у конверт». Це викличе позитивний ефект щодо поповнення бюджету, навіть не дивлячись на те, що податок стане менше. Адже більшість людей вийдуть з тіні, і бюджет почне поповнюватися за рахунок більшої кількості платників податків.

«Навіть якщо на «очорнення» потрібно буде 10 гривень витратити, а податок буде 15 грн, то скоріш за все люди оберуть 15 грн, тому що це легально і законно. Таким чином, можна виводити з тіні», - підкреслив Чаплига.

Популярні новини зараз
Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Нагадаємо, для Знай.ua Чаплига провів паралель між Стародавнім Римом і сучасною Україною.

Раніше Знай.ua поширював думку Чаплиги, що Майдан – це не переворот, а революція.