За яких умов народні депутати мають доступ до державної таємниці, розповів у програмі Геннадія Друзенка «Конституційна кухня» колишній заступник голови СБУ та генерал-майор запасу СБУ Віктор Ягун, а також назвав причини нелегального виїзду чиновників з України.

На думку гостя програми, ця ситуація із нелегальним перетином кордону депутатами настільки ж складна, наскільки й проста. «Є протокол, по якому має діяти будь-яка людина, яка навіть обрана до представницьких органів», - пояснює Ягун. Отже, абсолютно все не дозволяється навіть високопосадовцям, а вони же повинні розуміти, що, окрім прав, є ще й обов‘язки.

Доступ до державної таємниці - це теж не просто так. Генерал-майор пояснює, що доступ передбачає певні обов‘язки, під якими депутат підписується і має їх дотримуватися. Зокрема, одним із таких є заборона нелегального перетину кордону. Тим не менш, в Україні це відбувається регулярно: чиновники літають не абикуди, а в Російську Федерацію. Ягун зізнається, що СБУ просто розводить руками, не розуміючи, що із цим робити.

«Якщо б у нас чітко було прописано в законі, що порушення цих речей несе за собою в тому числі і позбавлення мандату, я думаю, що реакція була б зовсім інша», - каже він.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Отже, доступ до державної таємниці, вважає Ягун, має даватися не абияк, а після підпису під словами, що у разі порушення обов‘язків депутат втрачає свій мандат, а також усвідомлює, що відтепер за ним слідкуватимуть спецслужби. Так, СБУ у своїй системі містить Департамент охорони державної таємниці. Ця частина і повинна активно та ефективно нагадувати високопосадовцям про існування, окрім прав, ще й обов‘язків.

Наостанок генерал-майор додає ще кілька слів про Департамент охорони державної таємниці. Так, раніше це був окремий комітет, але, оскільки його робота тісно пов‘язана із СБУ, зокрема йдеться про перевірку інформації, то таке відокремлення не є доцільним.

Нагадуємо, Ягун розповів про діяльність та відповідальність позаштатних співробітників СБУ.

Раніше Знай повідомляв про затримання в Києві першого заступника голови СБУ.