Ексзаступник голови СБУ, генерал-майор запасу СБУ Віктор Ягун в ефірі програми «Конституційна кухня» Геннадія Друзенка розповів про особливості діяльності та відповідальність позаштатних співробітників СБУ.

Зокрема він зазначив, що відповісти на питання, чи виправданий інститут так званої «індульгенції» для таких працівників, зокрема активістів, які опиняються на межі з криміналом, дуже складно. Він пояснив, що є дві категорії людей, які входять в апарат добровільних помічників: ті, хто просто здобувають і передають інформацію і ті, хто беруть участь в активних заходах.

«Так от люди, які беруть участь в активних заходах, вони не тільки мають пройти певне оформлення, але й певне навчання і певні документи підписати, якими беруть на себе відповідальність щодо скоєння в тому числі і правопорушень, які переходять межу закону. І коли ці документи підписують, вони погоджують ці дії з керівництвом на всіх рівнях», - розповів Ягун.

Таким чином, якщо є погодження керівника якогось підрозділу на певному рівні, тоді він має усвідомлювати, що і наслідки цих дій можуть бути надзвичайні: і гибель людей або інша надзвичайна ситуація. І такий керівник повинен відповідати на рівні із позаштатним працівником.

Популярні новини зараз
Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно В Україні готується революція у житловій сфері Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

«Людина яка ставить підпис на цьому завданні для цієї особи, вона має розуміти цю всю відповідальність. Ще раз: проблема в тому, що у нас зруйнована система у тому числі підготовки позаштатних оперативних співробітників», - заявив Ягун.

Він зазначив також, що розшифровка цих людей і публічне обговорення їх у ЗМІ руйнує саму систему, адже коли після цього молодому співробітнику доводиться просити допомоги у суспільства, люди не готові допомагати, адже самі можуть опинитися у неприємній ситуації.

Як повідомляв Знай.ua, Андрусів заявив, що протести на Банковій – це індульгенція для обурених ситуацією людей.

Раніше Кривонос заявив, що територіальна оборона повинна була бути створена на початок 2000х років.