Те, що вуглекислий газ небезпечний для Землі, – міф. Його спростував у програмі Юрія Романенка «Романенко. Бесіди» Віктор Куртєв, експерт з енергетики.

Гість програми розповідає, що більшість людей мають упередження щодо СО2 через парниковий ефект. Він пояснює, що це означає: теплова частина випромінювання концентрується і нагріває поверхню землі та нижні шари атмосфери. Переважно це інтерпретують у ріст температури в подальшому.

Тим не менш, виставляти СО2 у негативному світлі не доцільно. Куртєв повідомляє чіткі дані: 0,016% приходиться на вуглекислий газ в атмосфері. У цей же відсоток входить і вся людська діяльність, і вся активність землі, і всі тіла космічного простору.

Також значна частка вуглекислого газу розчинена в океані. Окрім того, у цьому питанні океан та атмосфера перебувають у певній взаємодії та взаємозалежності: він поглинає зайвий СО2, а за нестачі – інжектує. І це ніяк негативно не відобразиться на довкіллі. «При поглинанні СО2 океаном, єдиний наслідок, який виникає, – це карбонатні насадження», - пояснює експерт і додає, що в такому разі хіба прискорюється ріст мушель молюсків. Водночас система океану та атмосфери настільки врівноважена та стабільна, що для негативного впливу на планету доведеться викинути СО2 у колосальних розмірах.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови
Показати ще

Окрім того, Куртєв нагадує про надзвичайно важливу роль вуглекислого газу в житті планети, адже він – учасник фотосинтезу. «Більше СО2 – більше життя, будь-який садівник-любитель це скаже», - запевняє він. Так, оскільки вуглекислий газ забезпечує життя на Землі, то він не може призвести до кліматичних змін на ній, максимум – просигналізує про це.

Нагадаємо, Куртєв розповів про історію розвитку кліматології з точки зору політики і економіки.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Бізяєв повідомив останні новини про освоєння Марсу.