Чергова програма Євгена Рибчинського з циклу «Десять розмов з батьком» присвячена темі європейського вибору України. Він спілкується з Героєм України, поетом і драматургом Юрієм Рибчинським на тему хрещення Русі та глобальних змін, які прийшли у світ після цієї доленосної події.

«Україна-Русь зробила свій цивілізаційний вибір у 988 році, коли проходило хрещення Русі Володимиром Великим. Саме в цей момент Україна-Русь обрала західну форму вірування – християнство з центром у Візантії», - розповідає Євген Рибчинський.

Він стверджує, що у десятому сторіччі, ще до приходу до влади останнього імператора Римської імперії Фрідріха Барбаросси, західного християнства не існувало. Воно було розгалужене, центр знаходився в Авіньйоні.

«Згодом центр перемістився до Константинополя, всім керував патріарх константинопольський. Тому це вважалося центром західної цивілізації, незважаючи на те, що територіально знаходилось на межі Азії та Європи. Володимир Великий вибирав між східним і західним способом життя», - каже журналіст.

Популярні новини зараз
За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Юрій Рибчинський уточнює: Володимир обирав між трьома релігіями: християнством, мусульманством та іудаїзмом.

На це Євген Рибчинський звертається до історичних фактів: «Після того, як його дід зруйнував Хазарський каганат, вибору іудаїзму вже не було. Вже обиралося між мусульманством і християнством. Багато хто примітивізує той вибір, який був зроблений Володимиром».

Юрій Рибчинський робить ще одне уточнення: «Християнство в Європу прийшло не з Європи, а звідти, де з’явився Ісус Христос. Відтак вважати, що християнство народилося в Європі, теж буде невірно».

Євген Рибчинський не погоджується з таким твердженням.

«Я не просто посперечаюся. Християнство в Римі з прийняттям Костянтином Великим сприймалось як державна релігія. Християни спочатку переїхали в Дамаск, а потім в Антіохію, де була створена перша Антіохійська церква, далі – Вірменська церква і так далі. Але глобально церква, як інституція, з’явилася там, де заклали каміння апостоли Петро і Павло. Тому це і вважається центром західної цивілізації, яка через прийняття християнства приймала до своїх лав інші країни», - розповідає він.

Читайте також: День Хрещення Русі 2020: що категорично не можна робити в свято.

Як повідомляв портал "Знай.uа", Віра вірою, а безпека понад усе — ПЦУ скасувала хресну ходу.

Нагадаємо, що церква на Тернопільщині втратила ікони та хрести - як тепер молитися.