Політолог Михайло Чаплига в програмі «Чаплыга. Без вопросов» розповів про особливості держоблігацій і економічну помилку.

«30 березня Мінфін під керівництвом Сергія Марченка продав держоблігації. Він продав ці облігації майже на мільярд гривень під 11,8%. Але з усіма накрутками і так далі це реально буде близько 15% річних. Ще 387 мільйонів грн під 11,1%, але реально це буде десь 13%. Тобто Мінфін фактично на півтора мільярди надрукував папірців ОВДП», - зазначив Чаплига.

За словами політолога, Мінфіну стало важко справлятися з зарплатами високопоставлених чиновників, і вони вирішили таким чином «позичити».

«Облікова ставка 6%, по суті, просто друкує «бабло» і дає його банкам під 6%. Мінфін пропонує купити облігації внутрішньої позики, які на відміну від ризикованого бізнесу, гарантовані державою. Тобто надрами, землею, водою і «вашими парними органами». Мені дає Нацбанк під 6%, а Мінфін пропонує купити ОВДП під 12%. Тобто я беру гроші, які Нацбанк мені надрукував під 6%, і вкладаю їх в ОВДП, які продає Мінфін під 12% і лягаю спати. Профіт 6%, без жодного ризику, нічого не роблячи», - підкреслив Чаплига.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Таким чином, експерт пояснює помилку в економіці, адже це отримання грошей з нізвідки. Подібні механізми не розвивають економіку, тому що ці гроші нікуди не підуть.

Нагадаємо, для Знай.ua Чаплига провів паралель між Стародавнім Римом і сучасною Україною.

Раніше Знай.ua поширював думку Чаплиги, що Майдан – це не переворот, а революція.