Політолог Михайло Чаплига в програмі «Чаплыга. Без вопросов» розповів про недоліки ЄСВ.

«База нарахування ЄСВ обмежена у нас 15 мінімальними заробітними платами, тобто якщо у вас заробітна плата становить 16 мінімальних зарплат, то з 16-ї ви не платите ЄСВ, ви платите тільки з бази – з 15. Якщо у вас космічні зарплати, то заплатите тільки з 15 і не більше», - зазначив Чаплига.

За словами Чаплиги, ЄСВ обкладає тільки 90 тисяч гривень. Тобто якщо у вас зарплата 100 тисяч гривень, то ви заплатите податок тільки з 90 тис. грн, а решта 10 тис. обкладатися не буде.

«Зрозуміло, що у вас немає зарплати 90 тисяч, а в наглядових радах і у суддів вона є, причому у них не 90 тис., а значно більше. Ефективна ставка цього збору для простих українців дорівнює 22%, тобто українці заплатять 22% зі своїх грошей. А що ж заплатять товариші з наглядових рад? Компрадори з наглядової ради, зі свого мільйона заплатять тільки 2%, тому що база оподаткування становить тільки 90 тисяч, а решта в кишеню», - підкреслив Чаплига.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Чаплига вважає, що оподаткування спеціально підлаштовано під багатих людей з великими зарплатами, адже вони у відсотковому співвідношенні платять податки менше за звичайних людей.

Нагадаємо, для Знай.ua Чаплига провів паралель між Стародавнім Римом і сучасною Україною.

Раніше Знай.ua поширював думку Чаплиги, що Майдан – це не переворот, а революція.