У програмі Руслана Бізяєва «Культ особистості» політолог і директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник пояснив, як розуміти зустріч лідерів Німеччини та Франції з Путіним.

Політолог поділяє обурення щодо переговорів Росії, Франції та Німеччини, адже вони так чи інакше торкалися українського питання, але самої України там не було. Ситуація, на його думку, об‘єктивно не приємна, але й не трагічна.

По-перше, пояснює він, щодо України так нічого й не вирішили. По-друге, не вона була головним предметом обговорення. Хоча в цьому плані є певні розбіжності: Росія заявляє, що українське питання обговорювали широко, Франція та Німеччина ж називають його взагалі чи не в останню чергу. Так, на зустрічі піднімали питання відносин європейських держав із Росією, Іранської угоди та «Супутника». «Ми не були ключовою темою цієї зустрічі», - підсумовує Бортник.

На питання, як же розуміти зустріч лідерів європейських держав з Путіним без участі України, політолог відповідає однозначно: «Це знак і символ Зеленському». Йдеться про бажання європейських держав впливати на Україну ззовні, якщо ж її президент не прислухатиметься, то буде приблизно те, що сталося, - ігнорування. А таке ставлення з боку Європи, пояснює Бортник, призведе до падіння рейтингів та погіршення репутації Зеленського серед українців. «Це не поразка, це не якийсь розгром дипломатичний, але це вже символічний ляпас», - зазначає він.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Із Байденом, вважає політолог, ситуація аналогічна. Його мовчання також багато говорить президенту України. «Там вважають з різних причин, що Зеленський поводиться не партнерськи», - пояснює Бортник. А відтак він не отримує достатньо підтримки з боку світових держав для додаткової легітимізації свого правління.

Нагадаємо, Бізяєв розповів, як Німеччина і Франція хочуть вирішити конфлікт на сході України.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що у Білому домі детально розповіли, про що Джо Байден говорив з Володимиром Зеленським.