На питання, чи потрібно президенту України вести боротьбу з олігархатом і як саме її вести, відповів у програмі «Що далі» на каналі «Знай24» політтехнолог Сергій Гайдай.

Насамперед гість програми розставляє важливі акценти та пояснює, що собою представляє олігархія та на чому вона в принципі тримається. У межах політичної дійсності України олігархом людина стає, пройшовши такі моменти.

По-перше, його статки базуються на монопольних схемах, коли ціла галузь промисловості належить одній людині. По-друге, йдеться про певний стосунок до влади – хай це власна політична кар’єра, наявність партії, фракції чи лобістів. Також необхідні корумповані схеми щодо, наприклад, суддів та силовиків, і останнє, але не менш важливе від цього, - вплив на суспільство, репутація та імідж. Щодо останнього, то в цьому плані використовують телебачення.

Гайдай вважає, що президенту України потрібно не боротися з олігархією прямо, а радше знищити її головні інструменти впливу. Тобто йдеться про ліквідацію цих вище перерахованих моментів, що забезпечують статус олігарха. Так, потрібно унеможливити тіньовий бізнес і вивести його на офіційний рівень, обмежити доступ олігархів до ЗМІ, які залучені до передвиборчих кампаній і знищити монополію на певну галузь, аби вони перейшли на ринкову економіку. «Перетворивши їх просто в дуже багатих людей, якими пишається будь-яка країна», - підсумовує політтехнолог і додає, що в такому разі їхня діяльність, ідеї та вміння підуть лише на користь.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Принагідно він звертається до гасла, яке було актуальним 2004 року за Ющенка, - «Розділити владу і бізнес». «Якщо він це зробить – у нього різко всі вороги – олігархи – перестануть бути ворогами», - вважає експерт. Тим не менш, реалізовуючи це гасло, потрібно чітко окреслити кордони діяльності олігархів. Їхня сфера – бізнес і не більше, у такому разі держава може обіцяти посильну підтримку, але будь-які спроби вийти на політичну арену повинні відразу присікатися. «Або бізнес, або політика», - підсумовуй Гайдай.

Нагадаємо, Василець прокоментував санкції проти українських олігархів.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Василець не бачить реальної боротьби з олігархами.